Hier vindt u gegevens over het ras Épagneul Nain Continental.

 

Gebruik het snelmenu: Kennels,

 
Ras: Épagneul Nain Continental
FCI nummer:077
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Continentale Dwerg Spaniëls
Rasvereniging: Papillon Club Nederland
Land van herkomst:Frankrijk/ België
Schofthoogte: reu:  26  - 28 cm   teef: 25  - 28 cm
Gewicht: reu:  2,5  - 5 kg   teef: 1,5  - 4,5 kg
Omschrijving:

Alias
(Nacht)Vlinderhondje.

Ontstaansgeschiedenis
Er zijn officieel twee varianten; de Epagneul Nain Continental Phalene én de Epagneul Nain Continental Papillon ze worden beide (nacht)vlinderhondjes genoemd. Het verschil tussen de twee varianten is de stand van de oren. De Phalene heeft enigszins hangende oortjes, gelijkend een nachtvlinder; en bij de Papillon “staan” de oren meer, lijkend op een vlinder. Van oorsprong is de Epagneul Nain Continental een Belgisch ras. Op diverse schilderijen uit vorige eeuwen staat de Epagneul Nain Continental Phalene al afgebeeld. De rasstandaard is echter pas vastgesteld in 1934. Op de helft van de vorige eeuw werden er ineens Epagneul Nain Continental met (scheef) staande oren ontdekt. Dit is hedendaags het belangrijkste type.

Algemene rasbeschrijving
Dit schrandere langharige diertje heeft een normale, gelijkmatige bouw en een vlot voorkomen. De Epagneul Nain Continental is iets langer dan hoog en heeft een mooie volle beharing. De leeftijdsverwachting ligt tussen de 13-15 jaar.

Vacht
De langharige volle vacht is glanzend gegolfd, bijna zijdeachtig De voorkeurslengte van de beharing is 7,5 cm; van de staartfranjes is dat 15cm. De vachtverzorging bestaat uit een dagelijkse borstelbeurt.

Kleur
Alle kleuren komen voor en zijn toegestaan zolang de neuspunt gepigmenteerd is. Deze regel is ook van toepassing op helemaal witte Vlinderhondjes.

Gebruik
Klein gezelschapshondje.

Gezondheid
Twee op het oog zichtbaar normale testikels moeten goed indalen in het scrotum.

Aard
Het vlinderhondje is een gemakkelijke hond zeer geschikt voor alle soorten bazen. Van jonge gezinnen tot bij oudere mensen, ze passen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan. Kenmerkend voor het vlinderhondje is zijn vrolijke opgewekte en lieve aard. Hij is enorm trouw, soms iets éénkennig. Ook als waakhond is het vlinderhondje erg geschikt. Soms doet hij dat iets te goed, want hij blaft graag. Zolang hij hierin van jong af aan goed begeleid wordt hoeft dit geen problematisch gedrag op te leveren.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact