Hier vindt u gegevens over het ras Engelse Cocker Spaniel.

 
 
Ras: Engelse Cocker Spaniel
FCI nummer:005
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:SpaniŽls
Rasvereniging: Nederlandse Spaniel Club
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  39  - 41 cm   teef: 38  - 39 cm
Gewicht: reu:  12,5  - 14,5 kg   teef: 12,5  - 14,5 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Engelse Cocker Spaniel (hierna te noemen ECS) is op de Toy Spaniels na de kleinste van de verschillende soorten spaniels. Het is al eeuwenlang een zeer gewild hondje door zijn zachtaardige en spontane karakter. De ECS dankt zijn naam aan de Houtsnip (= woodcock) waarop hij in Wales en Groot-BrittanniŽ jacht moest maken. Hij moest de vogels opsporen en dan voor de geweren van de jagers brengen. Vervolgens moest de ECS wachten tot hij de opdracht kreeg het gevogelte te apporteren. De voorouders van de ECS zijn erfhonden van het spaniŽlras dat vroeger in Groot-BrittanniŽ voorkwam. De ECS is in 1893 officieel als ras erkend.

Algemene rasbeschrijving
De ECS is een vrolijke compacte jachthond. Hij is stevig en evenredig gebouwd; van de schouder tot de grond wordt ongeveer dezelfde afstand gemeten als van de schouder tot de staartwortel. De leeftijdsverwachting ligt tussen de 13 en 14 jaar.

Vacht
De vacht van de ECS is zacht zijdeachtig en glad. De beharing mag niet gekruld of gegolfd zijn en niet te overvloedig. Voor de dagelijkse vachtverzorging dient men enige tijd uit te trekken, de dode haren moeten met een borstel worden losgeborsteld en verwijderd.

Kleur
Verschillende variŽteiten komen voor. Bij de eenkleurige exemplaren is behalve op de borst geen wit toegestaan.

Gebruik
De ECS wordt gebruikt als jachthond. Ook als gezinshond is hij zeer geschikt, onderschat de noodzakelijke beweging om zijn energie kwijt te kunnen raken niet.

Gezondheid
Bepaalde oogaandoeningen komen voor. De lange oren zijn kwetsbaar voor ontstekingen. Verder dient erop te worden gelet dat bij reutjes de twee testikels goed indalen in het scrotum.

Aard
De ECS is een spontane charmeur en is erg aanhankelijk. Hij voelt feilloos de stemming van de baas aan. Hij is zeer geschikt voor jachttraining en deze temperamentvolle spring-in-ít-veld leert snel. De ECS kwispelt altijd en is erg speels en vrolijk, met kinderen kan hij enorm goed overweg.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact