Hier vindt u gegevens over het ras Engelse Springer Spaniel.

 
 
Ras: Engelse Springer Spaniel
FCI nummer:125
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:SpaniŽls
Rasvereniging: Engelse Springer Spaniel Club Nederland
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  48  - 51 cm   teef: 48  - 50 cm
Gewicht: reu:  21  - 24 kg   teef: 22  - 24 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Engelse Springer SpaniŽl komt al vroeg in de literatuur voor, het is ook de oudste van de spaniŽlsoorten. Alhoewel de Engelse Springer SpaniŽl oorspronkelijk waarschijnlijk in Frankrijk en Spanje is ontstaan is als land van herkomst Engeland vastgesteld. De Engelse Springer SpaniŽl dankt zijn naam aan het doel waar hij voor gebruikt werd, tijdens de jacht moest de ďspringerĒ het wild uit de kudde laten ďspringenĒ waarop de jager vervolgens het werk afmaakte. Zowel voor jacht te land als te water is de Engelse Springer SpaniŽl een zeer geschikte hond. Op schilderijen van Jan Steen uit 1625 komen al afbeeldingen voor van deze snelle jachthond.

Algemene rasbeschrijving
Deze betrekkelijk grote en harmonisch gebouwde spaniŽl is door zijn snelheid heel geschikt als drijfhond. Hij is zeer actief en energiek. De Engelse Springer SpaniŽl staat van alle spaniŽls het hoogst op de benen. Hij wordt rond de 51 cm hoog. De leeftijdsverwachting is 13-14 jaar.

Vacht
De dichte, gladde vacht is doordat het iets vettig is vuil- en waterafstotend. Deze spaniŽl moet regelmatig geborsteld worden om klitvorming te voorkomen en het dode losse haar te verwijderen. Het is aan te raden ongeveer tweemaal per jaar een bezoek aan een trimsalon te brengen. Hier worden ook de nagels verzorgd en eventueel, indien noodzakelijk, de anaalklieren behandeld.

Kleur
Leverkleurig/wit, zwart/wit, zwart/bruin en deze kleuren met tan-aftekening komen voor.

Gebruik
Tegenwoordig is deze spaniŽl zeer gewild als gezinshond, men dient dan wel rekening te houden met de behoefte aan zeer lange wandelingen. Dit wordt nog wel eens onderschat. Ook als jacht- en drijfhond wordt de Engelse Springer nog steeds gebruikt.

Gezondheid
Bij reutjes moet er op gelet worden dat de testikels goed indalen in het scrotum.

Aard
De Engelse Springer SpaniŽl is een vriendelijke, sociale, actieve en verdraagzame hond. Hij kan goed overweg met kinderen en andere huisdieren binnen het gezin. Deze energieke en leergierige spaniŽl heeft flink wat beweging nodig. Als hij te weinig beweging krijgt zal hij waarschijnlijk zelf afleiding zoeken, meestal in de vorm van vernielzucht. Maar dat gedrag kan gemakkelijk voorkomen worden, het is een trouwe vriend voor het leven.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact