Hier vindt u gegevens over het ras Entlebucher Sennenhond.

 
 
Ras: Entlebucher Sennenhond
FCI nummer:047
Rasgroep:Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Sectie:Zwitserse Sennenhonden
Rasvereniging: Entlebucher Sennenhonden Vereniging Nederland
Land van herkomst:Zwitserland
Schofthoogte: reu:  44  - 52 cm   teef: 42  - 50 cm
Gewicht: reu:  25  - 30 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Entlebucher Sennenhond is de kleinste van de vier Zwitserse Sennenhonden (‘sennen’ betekent boerderij of sennenhut). Dit ras vindt zijn oorsprong in de dalen van de Emme en de Entle in de kantons Luzern en Bern. Zij werden gebruikt voor allerlei arbeid op het land. De voorouders van dit ras zijn de Doggen die de Romeinen geďntroduceerd hebben. De eerste beschrijving van een ‘Entlibucherhund’ stamt uit 1889. De Entlebucher Sennenhond was echter bijna uitgestorven en in 1912 trof men nog slechts enkele exemplaren van dit ras aan. Gedurende geruime tijd werd er geen onderscheid gemaakt tussen de Entlebucher en de Appenzeller. De eerste rasstandaard werd in 1927 opgesteld.

Algemene rasbeschrijving
De Entlebucher Sennenhond is middelgroot, rechthoekig gebouwd, beweeglijk en levendig. Het is een compact gebouwde hond die iets langer dan hoog is

Vacht: de vacht is kort, hard, dicht en glanzend.

Kleur: zwarte basiskleur met roestbruine en witte aftekeningen. Witte bles op het voorhoofd die de voorsnuit omsluit. Wit moet tot aan de hals op de voorzijde van de borst aanwezig zijn, op alle voeten en de punt van de staart. Roestbruine aftekeningen op de benen, wangen en borst tussen het zwarte en het witte gedeelte in.

Gebruik
De Entlebucher Sennenhond werd oorspronkelijk gebruikt als veedrijver, herdershond trekhond en waakhond. Nu worden deze dieren voornamelijk als gezinshond gehouden.


Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen

Aard
De Entlebucher Sennenhond is levendig, rustig, temperamentvol, zelfverzekerd, leergierig, waaks, onomkoopbaar, beweeglijk en onbevreesd. De dieren zijn tegenover bekenden goedmoedig en aanhankelijk, tegenover vreemden iets wantrouwend. Onomkoopbare waker, opgewekt, intelligent en leergierig.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact