Hier vindt u gegevens over het ras Appenzeller Sennenhond.

 
 
Ras: Appenzeller Sennenhond
FCI nummer:046
Rasgroep:Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Sectie:Zwitserse Sennenhonden
Rasvereniging: Nederlandse Vereniging van Appenzeller & Grote Zwitserse Sennenhonden
Land van herkomst:Zwitserland
Schofthoogte: reu:  50  - 58 cm   teef: 48  - 56 cm
Gewicht: reu:  25  - 35 kg   teef: 22  - 25 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Appenzeller Sennenhond is een van de vier Zwitserse Sennenhonden (‘sennen’ betekent boerderij of sennenhut), Genoemd naar een plaats in de streek Appenzell. Dit zeer oude ras stamt af van de doggen die de Romeinen meenamen om het vee te drijven. In 1898 werd dit ras voor het eerst beschreven. Het is een zeer gewaardeerde hulp van de boeren bij het werk. In Zwitserland wordt dit ras ‘Blassli’ genoemd. Tegenwoordig is het ras vooral een trouwe en aanhankelijke gezinshond en bovendien een goede bewaker

Algemene rasbeschrijving
De Appenzeller Sennenhond is krachtig, bijna vierkant, gemiddeld groot, levendig en beweeglijk. Hij is zelfverzekerd, niet bang en van nature alert.

Vacht
De bovenvacht is glanzend, kort, vast en strak aanliggend. Zwarte of bruine ondervacht

Kleur
Zwarte basiskleur met roestbruine en witte aftekeningen. Witte bles op het voorhoofd die de voorsnuit omsluit. Wit moet tot aan de hals op de voorzijde van de borst aanwezig zijn, op alle voeten en de punt van de staart. Roestbruine aftekeningen op de benen, wangen en borst tussen het zwarte en het witte gedeelte in.

Gebruik
Vroeger werd de Appenzeller Sennenhond gebruikt als veedrijver, herdershond-, trekhond en waakhond. Nu worden de dieren voornamelijk als gezinshond gebruikt.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie.

Aard
De Appenzeller Sennenhond is zelfverzekerd, niet bang, van nature alert, levendig, werklustig, waaks, trouw en intelligent. Dieren zijn geschikt voor de africhting.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact