Hier vindt u gegevens over het ras Field Spaniel.

 
 
Ras: Field Spaniel
FCI nummer:123
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:SpaniŽls
Rasvereniging: Field Spaniel Club Nederland
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  40  - 46 cm   teef: 40  - 45 cm
Gewicht: reu:  18  - 23 kg   teef: 16  - 23 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Field SpaniŽl is waarschijnlijk ontstaan door kruisingen tussen de Sussex SpaniŽl, de Cocker SpaniŽl en de Springer SpaniŽl. De Field SpaniŽl had betere kwaliteiten voor de jacht op het droge; terwijl de andere genoemde rassen echte waterjachthonden zijn. Aan het begin van de 19e eeuw was de Field SpaniŽl een veelvoorkomend ras, men probeerde het ras toen zo laag mogelijk op de poten en met een zo lang mogelijke rug te fokken. Echter tijdens de 1e Wereldoorlog (1914-1918) is het ras heel erg in aantal verminderd. Na het einde van de 1e Wereldoorlog werd het ras qua afmetingen weer genormaliseerd gefokt en werd getracht een ďwerktypeĒ te creŽren. Maar ook de 2e Wereldoorlog heeft niet bijgedragen aan de ontwikkeling van de Field SpaniŽl; het ras was behoorlijk uitgedund. Pas veel later, in de zeventiger jaren toen het ras weer aan populariteit won, kwam het ras in Nederland voor.

Algemene rasbeschrijving
Deze stevige middelgrote spaniŽl heeft wel wat weg van de Sussex SpaniŽl. Het is een massieve, sterk en evenredig gebouwde hond met een enorm uithoudingsvermogen. De gemiddelde leeftijdsverwachting van de Field SpaniŽl is rond de 12-13 jaar.

Vacht
De langharige Field SpaniŽl heeft een gladde, glanzende en zijdeachtige beharing. Het haar behoort niet gekruld te zijn of ruw van structuur. De vachtverzorging bestaat uit regelmatig kammen en borstelen. Het wordt aanbevolen de Field SpaniŽl 1 Š 2 maal per jaar te laten trimmen door een professionele salon.

Kleur
Leverkleurig, Zwart of Schimmelkleurig komen voor al dan niet met ďtanĒ aftekeningen. Combinaties met wit zijn ongewenst.

Gebruik
Als jacht- en gezinshond.

Gezondheid
Heupdysplasie komt voor. Evenals erfelijke oogafwijkingen. Bij reutjes dalen de testikels soms niet goed in het scrotum in.

Aard
Deze gemakkelijk opvoedbare hond heeft een lief en zachtaardig karakter. Hij heeft veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen raken. Hij is zeer actief, levendig en intelligent. Hij begrijpt snel wat er van hem word verwacht en is gehoorzaam van aard. Hij is erg trouw aan zijn baas.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact