Hier vindt u gegevens over het ras Finse Spits.

 
 
Ras: Finse Spits
FCI nummer:049
Rasgroep:Spitsen en oertypes
Sectie:Noordse Jachthonden
Rasvereniging: Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Scandinavische Spitshondenrassen 'Scandia'
Land van herkomst:Finland
Schofthoogte: reu:  44  - 50 cm   teef: 39  - 45 cm
Gewicht: reu:  12  - 13 kg   teef: 7  - 10 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Finse Spits is een zeer oud Fins ras dat aan de Russische Laiki verwant is. Het is het Nationale ras van Finland. De Finse Spits heeft een speciale jachtblaf, door te gaan blaffen, weerhoudt hij de vogels (voornamelijk auerhoen en korhoen) ervan weg te vliegen en de jager kan het wild tot op schootsafstand naderen. Zoals vele andere keeshondenrassen wordt hij ook op andere gebieden gebruikt, onder andere voor de elandenjacht. Nog steeds zeer populair in eigen land, maar komt ook veel voor in Zweden.

Algemene rasbeschrijving
De Finse Spits is een bijna vierkant gebouwde, droge, stevige hond, die opvallend goed opgericht is.

Vacht: Het haar op het hoofd en de benen is kort en vlak aanliggend en langer op de achterkant van de benen. Op het lichaam is de beharing tamelijk lang, halfafstaand of afstaand. De ondervacht is kort, zacht en dicht.

Kleur: kastanjekleurig of gelig rood. Wit op borst en voeten toegestaan

Gebruik
Vroeger en tegenwoordig gebruikt als jachthond. Tegenwoordig ook als gezelschapshond gehouden

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen rasgebonden afwijkingen bekend

Aard
De Finse Spits is onafhankelijk, trouw, moedig, waaks, gezellig en huiselijk. Het is een prettige hond die zeer gesteld is op menselijk gezelschap. Grappig is dat deze honden zich vaak wassen als een kat. De Finse Spits heeft veel behoefte aan beweging. Vrijuit rennen is vereist voor deze dieren.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact