Hier vindt u gegevens over het ras Australian Cattledog.

 
 
Ras: Australian Cattledog
FCI nummer:287
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:veedrijvershonden m.u.v. Zwitserse veedrijvershonden
Rasvereniging: Australian Cattle Dog & Kelpie Vereniging
Land van herkomst:AustraliŽ
Schofthoogte: reu:  46  - 51 cm   teef: 43  - 48 cm
Gewicht: reu:  16  - 20,5 kg   teef: 15  - 20 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
In het midden van de 19e eeuw hadden Australische boeren behoefte aan een goede werkhond die het vee van het land naar de boerderij en de markt kon verplaatsen. Toen bleek dat geÔmporteerde herdershondenrassen niet voldeden besloten Australische boeren zelf een hond te ontwikkelen. De Australian Cattledog is voortgekomen uit diverse kruisingen tussen de volgende rassen: Bull TerriŽr, Dalmatische Hond, Kelpie, Red Deer Dingo en de blue merle Collie. De ontstane "Queensland Heeler" was een vakkundige hond, die de boeren nodig hadden bij hun dagelijkse werkzaamheden met het vee. De Hedendaagse naam Australian Cattledog geeft zowel de oorsprong als de taak van deze hond aan. De AustraliŽrs zeggen over deze hond dat "hij alles eet wat hem niet eerst opeet". Ook staat de Australian Cattledog bekend om de wijze waarop hij over de ruggen van de schapen rent om de kop van de kudde te bereiken.

Algemene rasbeschrijving
Een stoere, gedrongen werkhond, symmetrisch gebouwd met krachtige, goed gespierde voor- en achterhand.

Vacht
De ondervacht is kort en dicht. De bovenvacht is tamelijk kort, recht en weerbestendig.

Kleur
Blauw met of zonder zwart, blauwe of tan aftekeningen op het hoofd en de benen. Ook rood met of zonder donkere aftekeningen op het hoofd.

Gebruik
Gefokt voor het drijven van vee, paarden, geiten en vogels.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Aard
De Australian Cattledog is een zeer toegewijde harde werker en is zeer plichtsgetrouw. De dieren hebben veel lichaamsbeweging nodig. Door hun achtergrond zijn ze zeer ondernemend en moedig. De Australian Cattledog is een fanatieke werkhond en een goede kameraad, echter zijn ze wel wantrouwend tegenover vreemden.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact