Hier vindt u gegevens over het ras Gos d'Atura Catalą.

 
 
Ras: Gos d'Atura Catalą
FCI nummer:087
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Gos d'Atura Catalą Club Nederland
Land van herkomst:Spanje
Schofthoogte: reu:  47  - 55 cm   teef: 45  - 53 cm
Gewicht: reu:  kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Gos d'Atura Catalą, ook wel Spaanse Herdershond of Catalaanse Herdershond genoemd, komt van oorsprong uit het Catalaanse gedeelte van de Spaanse Pyreneeėn, en verspreidde zich later over heel Cataloniė. Hij is gefokt om in het ruige bergterrein en onder harde weersomstandigheden als herderhond te functioneren. De vertegenwoordigers die men tegenwoordig aantreft van dit ras staan qua uiterlijk als karakter nog zeer dicht bij zijn oorsprong als werkhond. Dit ras komt buiten Spanje nauwelijks voor.

Algemene rasbeschrijving
De Gos d'Atura Catalą is iets rechthoekig, middelgroot, sterk, langharig, goed geproportioneerd en iets langer dan hoog. Hij heeft een tegen wind en kou bestendige vacht. Ook geeft dit ras de indruk dat hij krachtig en behendig is.

Vacht: de vacht is lang, glad of zeer weinig gekruld. De ondervacht is overvloedig aanwezig. De rui treedt in twee fasen op, eerst de voorkant en dan de achterkant, waardoor hij tijdelijk twee vachten lijkt te hebben.

Kleur: de dieren lijken egaal van kleur. Echter bestaat de kleur eigenlijk uit een mengsel van tinten als rood, lichtbruin, middelbruin, zandgeel en grijs. Zwarte of witte vlekken zijn niet toegestaan.

Gebruik
De Gos d'Atura Catalą wordt gebruikt als herdershond of als werkhond in de hondensport

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen gezondheidsproblemen bekend.

Aard
Het zijn pittige, levendige en intelligente honden, die zelf het initiatief nemen. Ze zijn waaks en wantrouwend tegen vreemden en andere honden. Tegen over de baas is hij trouw en aanhankelijk. Met een consequente opvoeding en aandacht voor de socialisatie, worden de dieren goed gehoorzaam.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact