Hier vindt u gegevens over het ras Australian Kelpie.

 
 
Ras: Australian Kelpie
FCI nummer:293
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Australian Cattle Dog & Kelpie Vereniging
Land van herkomst:AustraliŽ
Schofthoogte: reu:  46  - 51 cm   teef: 43  - 48 cm
Gewicht: reu:  11,5  - 20,5 kg   teef: 10  - 20 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Dit ras is rond 1860 in AustraliŽ ontstaan als hulp in de wolindustrie. De Australische boeren hadden de behoefte aan een hond die niet alleen met het klimaat om kon gaan, maar ook zelfstandig kon werken met de enorme kuddes schapen. Het ontstaan van dit ras is vrij nauwkeurig gedocumenteerd. De voorouders van de Kelpie zijn 2 English North Country Collies, die uit Engeland werden geÔmporteerd. Eťn van de nakomelingen van deze 2 dieren werd gebruikt om een teef uit Victoria te dekken, de naam van deze hond was Kelpie wat Keltisch is voor waterbron en was ook van Collie afkomst. Een van haar nakomelingen leek zoveel op "Kelpie" dat ook zij zo werd genoemd, dit is waar de Kelpie zijn naam uiteindelijk aan te danken heeft. Dit dier werd rond 1872 ingeschreven voor een sheep dog trial, en won waardoor haar nakomelingen erg gewild werden. Tegenwoordig zijn er ongeveer 100.000 Kelpies werkzaam in Ďdown underí. Ze kunnen goed met verschillende soorten dieren werken als schapen, geiten, rendieren en gevogelte.

Algemene rasbeschrijving
De Australian Kelpie heeft een compact, middelgroot lichaam dat iets langer dan hoog is, in verhouding 10:9, met sterke en goed ontwikkelde benen. Het pezige, geharde spierstelsel is duidelijk merkbaar onder de dubbele vacht.

Vacht
De bovenvacht, van de Australian Kelpie is matig kort, 2 a 3 cm, glad, recht en bestand tegen weersinvloeden. De ondervacht is dicht.

Kleur
Chocolade, roodbruin met vurige gloed, zwart, blauw, fawn (wildkleur), zwart/rood rood/bruin. De Tan markering dient bij voorkeur scherp en zuiver te zijn. Kleine witte aftekeningen zoals bef, stip of streep op de borst zijn toegestaan.

Gebruik
De Australian Kelpie wordt in AustraliŽ gebruikt als werkhond met voornamelijk schapen maar ook ander vee.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Aard
De Australian Kelpie heeft een grote werklust. Door deze werklust en uiterlijk is de Australian Kelpie zeer populair. Het is een ijverige, attente en leergierige hond. Tevens zijn de dieren meestal gericht op ťťn baas. Door zijn achtergrond is het een fanatieke werkhond en heeft zeer veel energie.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact