Hier vindt u gegevens over het ras Hamiltonstövare.

 
 
Ras: Hamiltonstövare
FCI nummer:132
Rasgroep:Lopende honden, zweethonden en verwante rassen
Sectie:Zweethonden
Rasvereniging: Nederlandse Brakken Club
Land van herkomst:Zweden
Schofthoogte: reu:  53  - 61 cm   teef: 49  - 57 cm
Gewicht: reu:  35  - 40 kg   teef: 35  - 40 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Hamiltonstövare, afkomstig uit Zweden is een van de nationale rassen. De naam is afkomstig van de grondlegger van het ras, graaf Hamilton. Het ras werd gevormd door geconcentreerd fokken met honden van Holsteinse oorsprong en later ook met de Zwitserse Laufhunden, de Harrier, de Beagle en de Foxhound. Het is echter waarschijnlijk dat de verre voorvaderen van het ras van jachthonden afstammen, die reeds in de zestiende eeuw, vooral in Noord-Duitsland, naar Zweden werden geďmporteerd. Tot aan 1789 was de jacht aan het koninklijke huis voorbehouden, maar daarna kreeg de bezittende boerenstand het recht om te jagen, en dat bracht in het land een sterke toename van drijfhonden met zich mee. Buiten Scandinavië komt het ras weinig voor.

Algemene rasbeschrijving
De Hamiltonstövare is ene rechthoekige, krachtige, middelgrote en sterke hond.

Vacht: de bovenvacht is stevig, kort en hard. De ondervacht is dicht, zacht en kort.

Kleur: bovenzijde van de hals, rug, zijkanten van de romp en bovenkant van de staart zwart. Hoofd, benen en op de onderzijde van de hals, romp en staart bruin. Neus, onderzijde van de hals, op borst staartpunt en voeten behoort wit.

Gebruik
Van oorsprong gehouden als jachthond op klein wild. Gezien zijn temperament en levendigheid niet bij uitstek geschikt als huishond.

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.

Aard
De Hamiltonstövare is een temperamentvolle, energieke, levendige, luidruchtige en goede jachthond.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact