Hier vindt u gegevens over het ras Havanezer.

 
 
Ras: Havanezer
FCI nummer:250
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Bichons en verwante rassen
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:Cuba
Schofthoogte: reu:  21  - 29 cm   teef: 21  - 29 cm
Gewicht: reu:  3  - 6 kg   teef: 3  - 6 kg
Omschrijving:

Alias
Bichon Havanais en Havana Silk Dog

Ontstaansgeschiedenis
De Havanezer dankt zijn naam aan de hoofdstad Havana (La Habana) van het meest waarschijnlijke land van oorsprong, Cuba. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van de Havanezer. De meest op feiten gebaseerde beschrijving is die van een Cubaanse auteur. Op Cuba leefden kleine honden die door de plaatselijke bevolking “Blanquito” werden genoemd. Waarschijnlijk zijn deze Bichon-achtige hondjes door scheepvaarders uit het Middellandse zeegebied geïmporteerd. Door kruisingen met plaatselijke kleine hondjes is de bij Cubanen zeer gewilde Havanezer aan het begin van de 19e eeuw ontstaan. Toen de Cubaanse revolutie onder leiding van Fidel Castro uitbrak in 1959 zijn er nauwelijks Havanezers achtergebleven. De meeste gevluchte Cubanen namen hun huisdier mee naar Amerika. Pas aan in de zeventiger jaren is men doelmatig met drie bloedlijnen Havanezers gaan fokken.

Algemene rasbeschrijving
De Havanezer behoort tot de Bichon-groep. Dit kleine, stevige hondje kenmerkt zich door zijn weelderige overvloedige vacht en heeft grote donkere ogen. Hij heeft een vriendelijke uitstraling.
De leeftijdsverwachting is 14 jaar, ze kunnen heel oud worden.

Vacht
De Havanezer heeft langharige zijdeachtige weelderige vacht. De vacht moet dagelijks onderhouden worden, de ogen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Het is aan te raden de vacht een aantal malen per jaar door een professionele trimsalon te laten behandelen.

Kleur
De meeste kleuren zijn toegestaan. Wit, crème, goud tot oranjebruin, zwart, grijs of wit met vlekken komen allemaal voor.

Gebruik
Gezinshond

Gezondheid
Patella luxatie, Entropion en Ectropion komen incidenteel voor.

Aard
De Havanezer is zeer intelligent en leergierig, vroeger werd hij veel gebruikt als circushond omdat hij eenvoudig dingen leert. Het is een echt gezelschapsdier, hij is speels en actief maar past zich gemakkelijk aan. De vrolijke Havanezer is niet geschikt om dagen achtereen alleen thuis te zijn, hij heeft graag mensen om zich heen.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact