Hier vindt u gegevens over het ras Hollandse Herder.

 
 
Ras: Hollandse Herder
FCI nummer:223
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Nederlandse Herdershonden Club
Land van herkomst:Nederland
Schofthoogte: reu:  57  - 62 cm   teef: 55  - 60 cm
Gewicht: reu:  28 kg   teef: 23 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Hollandse Herder is een oud Nederlands ras dat omstreeks 1890 meer bekendheid kreeg. In 1898 werd in Nederland een speciale club opgericht die tot doel had het ras te bewaren en te ontwikkelen. Sindsdien het ras in uiterlijk en karakter onveranderd gebleven. Vroeger had men op de boerderij een veelzijdige hond nodig, die weinig eisen stelde en zich goed had aangepast aan het harde bestaan van die tijd. De Hollandse Herdershond behoort tot de hoedende herdershonden, dat wil zeggen dat hij daarbij voornamelijk naast de schapen loopt en niet erachter. De Hollandse Herdershond kent drie variŽteiten, de korthaar, de ruwhaar en de langhaar. Deze variŽteiten verschillen enkel qua vacht van elkaar. De Hollandse Herder is nooit een modehond geweest. In 1999 waren er in Nederland ongeveer 2.000 kortharen, 750 ruwharen en 1.000 langharen. In vroegere eeuwen had men op het platteland bij de boeren en herders een veelzijdige hond nodig, een manusje van alles, dat weinig eisen stelde en aangepast was aan het harde bestaan van die tijd. Dit ras komt zelden buiten Nederland voor.

Algemene rasbeschrijving
De Hollandse herder is middelgroot, heeft een evenredige bouw, is gespierd en krachtig. Hij is iets langer dan hoog. Hij heeft een intelligente en levendige uitdrukking.

Vacht: korthaar; vrij harde, vlakke, niet te korte vacht met ondervacht. Langhaar; het lichaam wordt bedekt door een lange, aanliggende, rechte, krachtige vacht met dichte en zachte ondervacht. Ruwhaar; harde, ruwe en warrelige dekharen met een zachte ondervacht.

Kleur: goud- en zilvergestroomd. Bij de ruwhaar is ook blauwgrijs en peper - en - zout toegestaan

Gebruik
De Hollandse Herder kan gebruikt worden als herdershond en als gezinshond. Ook zijn ze zeer geschikt voor vele takken van hondensport zoals G&G, behendigheid, fly-ball, speuren, reddingshond en UV

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie.

Aard
De Hollandse Herder is aanhankelijk, gehoorzaam, trouw, betrouwbaar en waaks. Een consequente opvoeding is noodzakelijk, echter wel met een zachte Hij vraagt te allen tijde om duidelijke leiding. Ontbreekt die dan kan hij zelf de leiding nemen. De dieren zijn heel intelligent en leren enorm snel, dit maakt dat ze zich ook snel gaan vervelen, variatie in de dagelijkse training van de hond speelt hier dan ook een essentiŽle rol.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact