Hier vindt u gegevens over het ras Ierse Terriėr.

 
 
Ras: Ierse Terriėr
FCI nummer:139
Rasgroep:Terriėrs
Sectie:Grote en middenslag Terriers
Rasvereniging: Nederlandse Ierse Terrier Club
Land van herkomst:Ierland
Schofthoogte: reu:  plm. 45,5 cm
Gewicht: reu:  12,25 kg   teef: 11,4 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Ierse Terriėr is van oorsprong in Ierland ontstaan uit kruisingen met een terriėr uit een Engelse jachtkennel in Ierland, rattenhonden uit Cork, Zuid Ierland en terriėrs van Wales. Het ras heeft zich in verschillende delen van Ierland ontwikkeld. Dit ras werd gebruikt door boeren en jagers en stond bekend als een zeer moedige hond. Rond 1880 werd het ras homogeen qua uiterlijk en grootte. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd hij als berichthond gebruikt door zowel de Engelsen als de Duitsers.

Algemene rasbeschrijving
De Ierse Terriėr heeft een actieve en levendige verschijning, een symmetrisch lichaam en een stevige en rechte rug. Het is een hond met veel massa die tevens in staat is om hoge snelheden te bereiken.

Vacht: de bovenvacht is dicht, hard en draadachtig. De ondervacht heeft fijner en zachter haar.

Kleur: helderrood, tarwerood of geelrood. Iets wit aan de borst en de voeten is toegestaan.

Gebruik
Oorspronkelijk gehouden als gebruikshond; bewaker van erf en verdelger van ongedierte. Tegenwoordig gehouden als gezelschapshond.

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend.

Aard
De Ierse Terriėr is actief, moedig, alert, aanhankelijk en goed gehumeurd. Het is een goede waakhond en uitstekende gezinshond. De Ierse Terriėr kan vechtlustig zijn wanneer hij wordt uitgedaagd door andere honden.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact