Hier vindt u gegevens over het ras Ierse Water Spaniel.

 
 
Ras: Ierse Water Spaniel
FCI nummer:124
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:Waterhonden
Rasvereniging: Ierse Water Spaniel Vereniging Nederland
Land van herkomst:Ierland
Schofthoogte: reu:  53  - 59 cm   teef: 51  - 56 cm
Gewicht: reu:  25  - 30 kg   teef: 20  - 25 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Volgens de Engelse historische literatuur waren er vroeger twee, sommige mensen beweren zelfs drie, varianten van de Ierse Water SpaniŽl. Er wordt melding gemaakt van de Noord Ierse Water SpaniŽl en de Zuid Ierse Water SpaniŽl. De derde vermeende soort zou de Tweed Ierse SpaniŽl heten hoewel aangenomen wordt dat deze een afstammeling van de Otterhound is. In ieder geval kennen wij sinds ongeveer 1830 nog maar ťťn soort en dat is de Zuid Ierse Water SpaniŽl. Waarschijnlijk stamt deze door zijn kale staart gekenmerkte viervoeter af van Spaanse SpaniŽls die door Palestijnse, Syrische en Egyptische inwoners van Spanje geÔmporteerd zijn. De in 1834 geboren Botswain is de beroemdste Ierse Water SpaniŽl, hij bereikte een zeldzame hoge leeftijd, hij werd 18 jaar. Het is een niet veel voorkomend ras buiten het land van herkomst.

Algemene rasbeschrijving
De ondernemende en werklustige Ierse Water SpaniŽl is een flink forse en sterk gebouwde hond. Hij is evenredig en compact en staat niet bijzonder hoog op de benen. Hij is bijzonder energiek en heeft veel beweging nodig. De leeftijdsverwachting is 12-14 jaar.

Vacht
De krullende dikke en dichte vacht van de Ierse Water SpaniŽl mag niet kroezig zijn. De kop en de staart zijn minimaal behaard, dit kenmerkt het ras samen met de bijzondere kleur. Af en toe moet de vacht worden geborsteld, het is af te raden dit te vaak te doen omdat de vacht dan kroezig wordt. Door de vacht met een plantenspuit licht met water te bevochtigen komt de natuurlijke krul weer terug.

Kleur
Warm leverkleurig met een enigszins paarse gloed.

Gebruik
Jachthond en gezelschapshond.

Gezondheid
Incidenteel komt Heupdysplasie voor.

Aard
De vrolijke Ierse Water SpaniŽl is een opgewekte vrijbuiter die gemakkelijk dingen leert. Hij is zeer geschikt voor zoekspelletjes te land maar ook te water, daar is hij namelijk gek op. Deze viervoeter heeft een enorm uithoudingsvermogen is trouw en intelligent en is een tikkeltje eigenwijs.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact