Hier vindt u gegevens over het ras IJslandse (herders)Hond.

 
 
Ras: IJslandse (herders)Hond
FCI nummer:289
Rasgroep:Spitsen en oertypes
Sectie:Noordse Waak- en Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging "De IJslandse Hond" in Nederland
Land van herkomst:IJsland
Schofthoogte: reu:  42  - 48 cm   teef: 33  - 44 cm
Gewicht: reu:  12  - 18 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De IJslandse Hond is het nationale ras van IJsland. De IJslandse hond stamt af van honden die met Noorse Vikingen naar IJsland kwamen tijdens de kolonisatie van dit eiland (874-930). Het ras is verwant aan andere Scandinavische rassen. Het ras is een hof- en herdershond en wordt gebruikt voor het hoeden van schapen en koeien. Dreigde in de 19e eeuw op IJsland te verdwijnen door epidemieŽn, hongersnood en natuurrampen. Alleen op boerderijen in afgelegen gebieden bleef het ras zuiver bewaard. Dankzij de inspanningen van een Engelsman met interesse in IJsland en kynologie is het ras behouden gebleven en in 1969 door de FCI erkend.

Algemene rasbeschrijving
De IJslandse Hond is langer dan hoog en iets vierkant. Het is een typische Noorse keeshond met opstaande oren en een krulstaart.

Vacht: er komen twee haarvariŽteiten voor. Middelmatig lange vacht en een lange vacht, in beide gevallen met dichte, zachte ondervacht.

Kleur: Alle kleuren zijn toegestaan.

Gebruik
Vroeger als herdershond en waakhond nauw met de mens samenwerkend. Door de eeuwen heen werd alleen op deze eigenschappen geselecteerd; valse en agressieve honden werden geŽlimineerd. Zo ontstond een alerte waker en attente veehoeder. Tegenwoordig ook als gezelschapshond gehouden.

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen rasgebonden afwijkingen bekend.

Aard
De IJslandse Hond is levendig, sociaal, waaks en schrander. Het is een robuuste en trouwe hond met een levendig temperament. Hond is een ideale huisgenoot en kameraad, vrolijk tegen iedereen en buitengewoon lief en betrouwbaar bij kinderen. Houdt ervan om aangehaald te worden.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact