Hier vindt u gegevens over het ras Italiaans Windhondje.

 
 
Ras: Italiaans Windhondje
FCI nummer:200
Rasgroep:Windhonden
Sectie:Kortharige Windhonden
Rasvereniging: Nederlandse Whippet Club
Land van herkomst:Itali
Schofthoogte: reu:  32  - 38 cm   teef: 32  - 38 cm
Gewicht: reu:  3  - 5 kg   teef: 3  - 5 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De naam van het Italiaans Windhondje, het kleinste hondje uit de windhondengroep, doet vermoeden dat de oorsprong van dit bijzonder gracieuze diertje in Itali ligt. Niets is minder waar, de oorsprong van het Italiaans Windhondje ligt in Egypte waar ze al vr de jaartelling voorkwamen. Dit heeft men pas ontdekt toen in 1965 in Egypte een graftombe uit ongeveer 5000 v C is gevonden met daarin het skelet van (een iets grotere uitvoering van) het hedendaags Italiaans Windhondje. Dit lag naast het skelet dat waarschijnlijk aan Koningin Herneit toebehoorde. Later zijn er in graven van faraos meer gemummificeerde skeletten van deze windhondjes gevonden waarvan n nog steeds te zien is in een Brits Museum. Ook bij Cleopatra waren deze elegante gezelschapshondjes erg in de gratie, ze bezat een aantal van deze hondjes. Via het oude Griekenland zijn ze naar Europa gekomen in de 17e en 18e eeuw. Rond halverwege de 18e eeuw slaagde de Italiaanse Graaf Solcia erin het sterk uitgedunde ras nieuw leven in te blazen door te fokken met behulp van Franse en Duitse hondjes.

Algemene rasbeschrijving
Het kleine maar uiterst elegante Italiaans Windhondje is hoogbenig en heeft een fijne bouw.
Hij is lenig en beweeglijk en oogt bijna adellijk. De leeftijdsverwachting is 13-14 jaar.

Vacht
Het Italiaans Windhondje heeft een hele dunne huid met een korte, zachte en gladde beharing. De verzorging is niet intensief, af en toe borstelen met een zachte borstel is voldoende.

Kleur
Egaal zwart, donkergrijs en leverkleurig tot reebruin komen voor. Ietwat wit aan borst en tenen is toegestaan.

Gebruik
Gezelschapshond, Jachthond.

Gezondheid
Incidenteel is epilepsie gemeld. Entropion en Ectropion (oogaandoeningen) komen voor. Het gebit moet regelmatig worden gecontroleerd.

Aard
Het gemakkelijk opvoedbare Italiaans Windhondje is vrolijk en intelligent en zeer gesteld op gezelschap. Hij is gevoelig en aanhankelijk, hij voelt goed stemmingen aan. Hoewel zijn postuur dat zeker niet doet vermoeden heeft deze zachtaardige vrijbuiter flink wat beweging nodig.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact