Hier vindt u gegevens over het ras Japanse SpaniŽl.

 
 
Ras: Japanse SpaniŽl
FCI nummer:206
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Japanse SpaniŽls en Pekinezen
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:Japan
Schofthoogte: reu:  20  - 25 cm   teef: 20  - 24 cm
Gewicht: reu:  2,5  - 5 kg   teef: 2,5  - 3 kg
Omschrijving:

Alias
Japanse Chin

Ontstaansgeschiedenis
De kleine Japanse SpaniŽl is waarschijnlijk een afstammeling van de Pekinees en de King Charles SpaniŽl waarbij hij het meest lijkt op de laatstgenoemde. Vroeger werd de Japanse SpaniŽl ook wel Boeddha's leeuwtje genoemd. Rond de 16e eeuw namen boeddhistische priesters uit China deze hondjes vaak mee op hun reizen naar Japan om de Boeddhistische leer te verkondigen. Het hondje werd toen vooral gewild bij rijke vooraanstaande vrouwen en de meeste waren dan ook wel in het bezit van de innemende Japanse SpaniŽl die ze de naam Japanse Chin (= kostbaarheid) toebedachten. In 1873 werd de eerste Japanse SpaniŽl gezien op een tentoonstelling. In Engeland raakte koningin Victoria toen zeer gecharmeerd van deze opgewekte SpaniŽl. In 1905 is er een eigen vereniging opgericht van Japanse SpaniŽls. Rond de negentiende eeuw kwam het ras ook naar de Verenigde Staten. Tegenwoordig komt de Japanse SpaniŽl overal veel voor.

Algemene rasbeschrijving
De langharige Japanse SpaniŽl is een enigszins klein, vierkant hondje met een charmant en elegant voorkomen en sierlijk gangwerk. De leeftijdsverwachting is ongeveer 12 tot 13 jaar.

Vacht
De zijdeachtige vacht is lang en heel zacht waarbij de beharing stijl en recht is. De weelderige vacht lijkt iets naar buiten te staan. De vacht moet regelmatig, het liefst dagelijks, geborsteld worden om klitten te voorkomen.

Kleur
Zwart met wit of rood met wit. De aftekeningen moeten gelijkmatig verdeeld zijn aan beide zijden van de oren, het hoofd en de romp. Een witte bles en witte aftekeningen op de snuit worden als positief gezien. Aftekeningen op de romp worden afgekeurd.

Gebruik
De Japanse SpaniŽl wordt gebruikt als gezelschapshond.

Gezondheid
Patella Luxatie komt voor evenals ernstig boven- en ondervoorbijten en scheve onderkaak. Tevens moet bij reutjes worden opgelet of de testikels normaal gevormd zijn en goed in het scrotum indalen.

Aard
De zachtaardige Japanse SpaniŽl is vriendelijk en gemakkelijk in de omgang. Hij past zich gemakkelijk aan zijn woonomgeving aan en is daardoor ook zeer geschikt om in een flat gehouden te worden. Het is zelfs mogelijk het hondje aan te leren dat hij zijn behoeften op een kattenbak doet, of via een kattenluik de mogelijkheid krijgt zijn behoeften buiten te doen. De intelligente Japanse SpaniŽl kan goed met andere huisdieren en kinderen overweg en is erg speels en enthousiast. Hij is vrolijk, aanhankelijk een klein beetje eigenwijs maar zeer innemend.Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact