Hier vindt u gegevens over het ras Karelische Berenhond.

 
 
Ras: Karelische Berenhond
FCI nummer:048
Rasgroep:Spitsen en oertypes
Sectie:Noordse Jachthonden
Rasvereniging: Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Scandinavische Spitshondenrassen 'Scandia'
Land van herkomst:Finland
Schofthoogte: reu:  54  - 60 cm   teef: 49  - 55 cm
Gewicht: reu:  25  - 28 kg   teef: 17  - 20 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Karelische Berenhond, alias KareliŽr, is afkomstig uit de grensstreek tussen Finland en Rusland. Het is de meest westelijke variant van de middelgrote keeshonden en werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op beren. Het ras werd in 1946 door de Finse Kennel Club goedgekeurd. Daarna is de hond aangepast aan de jacht op elanden. Buiten de Scandinavische landen komt het ras zeer zelden voor.

Algemene rasbeschrijving
De Karelische Berenhond is een middelgrote, rechthoekige, krachtig gebouwde hond met een weelderige vacht en rechtopstaande oren.

Vacht: de bovenvacht is grof, recht en langer in de hals en aan de achterkant van de dijbenen. Dichte en zachte ondervacht.


Kleur: zwart met een matte of bruine zweem, witte aftekeningen aan hoofd, nek, borst, buik en benen.

Gebruik
Vroeger werd dit ras gebruikt bij de jacht op weerbaar wild (beer, eland, wild zwijn, lynx en wolf), dat ze moesten opsporen en bezighouden tot de jager kwam. Wordt in minder mate als gezelschapshond gehouden.

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen rasgebonden afwijkingen bekend.

Aard
De Karelische Berenhond is een jachthond bij uitstek, zelfstandig en moedig. Is gereserveerd tegenover vreemden. Kan, indien goed opgevoed ene trouwe gezelschapshond zijn.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact