Hier vindt u gegevens over het ras Azawakh.

 
 
Ras: Azawakh
FCI nummer:307
Rasgroep:Windhonden
Sectie:Kortharige Windhonden
Rasvereniging: NVOW, Nederlandse Vereniging voor Afghaanse Windhonden en andere Oosterse Windhondenrassen
Land van herkomst:Afrika
Schofthoogte: reu:  64  - 74 cm   teef: 60  - 70 cm
Gewicht: reu:  20  - 25 kg   teef: 15  - 20 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Azawakh is een moedige en snelle hond die vroeger door het nomadenvolk (Touareg nomaden) werd gebruikt bij de jacht op gazelles. Op de vlakten van Mali en Nigeria waar de Azawakh oorspronkelijk vandaan komt (afstammeling van de sloughi) was hij in staat met een snelheid van 64 km/u een prooi te verwonden. Kenmerken is dat de hond de prooi nooit doodde, dat moest ook niet want dan zou het vlees in de hitte verloren gaan. Nog steeds wordt de Azawakh voor dit doel gebruikt in Afrika. In de zestiger jaren is de Azawakh voor het eerst in Frankrijk ingevoerd waarna rond de zeventiger jaren het ras verder over Europa is verspreid. Nog steeds is het een niet veel voorkomend ras in Europa, in Nederland zijn er enkele tientallen exemplaren.

Algemene rasbeschrijving
De Azawakh heeft een eigenzinnig karakter. Ze zijn liefdevol, gevoelig en trouw. Met respect bereikt u respect bij de Azawakh. Hun instinct is die van een echte "jager", ze kunnen daarom moeilijk loslopen. Ze hebben uitermate veel beweging nodig.

Vacht
De vacht is kort, gladharig (zacht) en heeft weinig extra verzorging nodig. Af en toe een borstelbeurt volstaat.

Kleur
De kleur varieert van creme/wit tot donkerbruin in alle nuances.
Witte aftekeningen op de borst, puntje van de staart en sokken/tenen zijn gewenst. Al dan niet met zwart masker.

Gebruik
Nog steeds wordt de Azawakh in Afrika gebruikt voor de jacht op groot en klein wild. In Europese landen wordt de Azawakh veelal voor de windhondensport (op renbanen) gebruikt.

Gezondheid
Soms afwijkingen aan de testikels, ze dalen dan niet goed in het scrotum.

Aard
Temperamentvol, zelfverzekerd, attent, waaks, trots en levendig. Voor vreemden vaak terughoudend, soms moeilijk te benaderen. Hij is heel erg gericht op zijn eigen mensen, hij heeft een zachtaardige maar consequente leiding nodig!
Respect is het motto voor de Azawakh, als je hem daarme behandeld zul je dat dubbel terugverdienen. Hij is aanhankelijk en lief voor wie hij accepteert.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact