Hier vindt u gegevens over het ras King Charles SpaniŽl.

 
 
Ras: King Charles SpaniŽl
FCI nummer:128
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Engelse Dwerg SpaniŽls
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  25  - 30 cm   teef: 25  - 30 cm
Gewicht: reu:  3,5  - 6 kg   teef: 3,5  - 6 kg
Omschrijving:

Alias
Engelse Toy SpaniŽl

Ontstaansgeschiedenis
De King Charles SpaniŽl heeft een ietwat onzekere ontstaansgeschiedenis. Sinds de 16e eeuw komen deze kleine SpaniŽls overal in Europa voor op schilderijen, maar er wordt aangenomen dat ze reeds ver voor ze op het witte doek werden afgebeeld al voorkwamen. Doordat Kapitein Saris in 1613 uit Japan een King Charles SpaniŽl meenam werd dit hondje opgemerkt door Karel I en II en voornamelijk Jacobus I. Zij waren werkelijk gecharmeerd van dit elegante en sierlijke diertje dat toentertijd alleen voorkwam in de kleuren rood/wit en zwart/wit. De driekleurige exemplaren zijn pas later (rond 1667) ontstaan. De King Charles SpaniŽl kwam in alle lagen van de bevolking voor zowel bij vooraanstaande families als bij de wat lagere bevolkingsgroepen. Rond 1840 is men met de King Charles SpaniŽl gaan fokken met behulp van de Mopshond en de Bulldog om het gezicht zo plat mogelijk te krijgen. Er zijn ook bronnen die vermelden dat er tevens gebruik is gemaakt van de Japanse SpaniŽl en de Pekinees. Daarna zijn ook meerkleurige King Charles SpaniŽls ontstaan.

Algemene rasbeschrijving
De kleine King Charles SpaniŽl is wat gedrongen en heeft een sierlijk, enigszins edel voorkomen. Dat ďsierlijkeĒ heeft hij deels te danken aan de weelderige beharing. De leeftijdsverwachting van deze vriendelijke dwerghond ligt tussen de 11-12 jaar.

Vacht
De lange overvloedige vacht is recht en zijdeachtig, een lichte golf is toegestaan. Niet alleen de romp maar ook de benen, de oren en de staart zijn weelderig behaard. De verzorging bestaat uit dagelijks kammen en borstelen om viltvorming en klitten te voorkomen. Het is aan te raden om tweemaal per jaar een professionele trimsalon te bezoeken.

Kleur
Zwart met bruin, driekleurig wit met goed verdeelde zwarte vlekken en bruine aftekeningen, Blenheim (witte ondergrond met verdeelde kastanjerode vlekken met een ďspotĒ, dit is een scherp kastanjerood vlekje vlak boven de ogen) en Ruby (effen kastanjerood waarbij een witte vlek of witte haartjes diskwalificerend zijn).

Gebruik
Gezelschapshond.

Gezondheid
Er zijn geen specifieke rasgebonden afwijkingen bekend.

Aard
De vriendelijke King Charles SpaniŽl is een betoverende en aanhankelijke hond. Zeer geschikt voor gezinnen met kinderen, hij is erg geduldig en verdraagzaam. De King Charles SpaniŽl past zich gemakkelijk aan en is snel tevreden met wat minder beweging. Hij is rustig, speels en naar vreemden toe moet hij even de kat uit de boom kijken. Hij is bescheiden en zeer sociaal, andere huisdieren vormen waarschijnlijk geen probleem bij de King Charles SpaniŽl.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact