Hier vindt u gegevens over het ras Komondor.

 
 
Ras: Komondor
FCI nummer:053
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en Azië
Land van herkomst:Hongarije
Schofthoogte: reu:  70 cm   teef: 65 cm
Gewicht: reu:  50  - 60 kg   teef: 40  - 50 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Komondor is een zeer oud ras en men gaat ervan uit dat de Magyaren deze honden meebrachten toen zijn in de 9e eeuw Hongarije binnen trokken. Zijn markante vacht beschermt hem tegen de extreme temperaturen op de Hongaarse poesta's en tegen roofdieren. Vaak werden de honden alleen bij de kudden achtergelaten, waardoor dit ras zeer zelfstandig is geworden. Omdat dit ras in eerste instantie als beschermer van de kuddes is gefokt, kan men dit tegenwoordig goed merken in zijn gedrag; alles dat aan hem is toevertrouwd zal hij goed beschermen. De Komondor is in aantal een tamelijk klein ras.

Algemene rasbeschrijving
De Komondor is een grote hond met zware botten en een opvallende vacht. Onder zijn vacht verschuilt zich een krachtig, gespierd lichaam dat iets langer is dan hoog. Hij beweegt zich soepel en statig met een kenmerkende uitgrijpende draf.

Vacht: kenmerkend voor dit ras is de dichte, beschermende vacht. De vacht van de volwassen hond bestaat uit een dichte, zachte en wollige ondervacht en een hardere buitenvacht die blijvende strengen vormen die viltig aanvoelen. De vacht moet een lengte hebben van 10 - 27 cm.

Kleur: de kleur is wit, de huid is leikleurig.

Gebruik
De Komondor wordt voornamelijk gebruikt als waakhond

Gezondheid
Er zijn geen gezondheidsproblemen bekend bij dit ras.

Aard
Het is een prettige hond die erg trouw is aan zijn baas. De Komondor is niet voor iedereen geschikt; het sterke, beschermende instinct kan voor problemen zorgen. Het is een trotse en eigenzinnige hond. Hij is zeer moedig en avontuurlijk en heeft een groot zelfvertrouwen. Niemand kan het territorium betreden dat door een Komondor wordt bewaakt. De dieren zijn zeker geen allemansvrienden en hebben geen ‘will to please’.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact