Hier vindt u gegevens over het ras Kooikerhondje.

 
 
Ras: Kooikerhondje
FCI nummer:314
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:SpaniŽls
Rasvereniging: Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje
Land van herkomst:Nederland
Schofthoogte: reu:  35  - 40 cm   teef: 30  - 40 cm
Gewicht: reu:  10  - 15 kg   teef: 9  - 11 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Het kooikerhondje komt al sinds de 16e eeuw voor in Nederland als werkhond bij eendenkooien. Op schilderijen uit de 17e eeuw zijn door de Leidse schilder Jan Steen veelvuldig hondjes op schilderijen afgebeeld die erg veel lijken op de hedendaagse Kooikerhond met als enig verschil dat ze een kort (wellicht gecoupeerd) staartje hadden. Toch is het kooikerhondje pas sinds 1966 een erkend Nederlands ras. Op 18 juni 1966 werden de voorlopig officiŽle raspunten door de Raad van Beheer goedgekeurd. Echter pas in 1971 volgde de officiŽle erkenning en vanaf dat moment is de Kooikerhond een daadwerkelijk geregistreerd ras. Buiten Nederland worden komen weinig Kooikerhondjes voor.

Algemene rasbeschrijving
De Kooiker is een kwieke, goed harmonisch gebouwde hond. De lengte van het lichaam is iets langer dan de hoogte, en hij valt op door de mooie oranjerode vlekken op een witte vacht. Hij heeft een vlotte en energieke gang. De leeftijdsverwachting van het Kooikerhondje ligt tussen de 12-13 jaar.

Vacht
De prachtige langharige gladde witte vacht heeft gelijkmatige warm oranjerode vlekken op de romp. Kenmerkend voor de Kooikerhond zijn de zwarte ďoorbellenĒ, dat is de zwarte beharing die alleen aan de oorpunten te vinden is. De verzorging bestaat uit een regelmatige kam- en borstelbeurt.

Kleur
De vacht is overwegend wit met gelijkmatige warm oranjerode vlekken, deze zijn verdeeld over het lichaam. Aan de oorpunten horen de kenmerkende zwarte ďoorbellenĒ te zitten. De ondervacht van de Kooiker is goed ontwikkeld. Zwart/bont of driekleurig worden uitgesloten.

Gebruik
Als werk- of jachthond en gezelschapshond.

Gezondheid
Leucodystrofie, ook wel Kooikerverlamming genoemd, komt voor. Vroeger werd aangenomen dat dit een rasgebonden afwijking zou zijn. Er is na onderzoek echter gebleken dat deze aandoening ook bij andere honden (en ook mensen) voorkomt. De ziekteverschijnselen openbaren zich veelal voor de 1e verjaardag, alhoewel de verschijnselen met medicijnen kunnen worden behandeld is het ziekteproces onomkeerbaar, en uiteindelijk dodelijk. Incidenteel komt epilepsie en Patella Luxatie voor.

Aard
De opgewekte Kooiker is een altijd vrolijke en zeer werklustige hond. Hij is dol op bal- en zoekspelletjes. Hij begrijpt snel wat er van hem wordt verwacht en hij is zeer leergierig. De Kooiker is aanhankelijk en kan goed met kinderen en andere huisdieren overweg. Hij heeft flink wat beweging nodig, krijgt ook graag opdrachtjes. Over het algemeen past het Kooikerhondje zich gemakkelijk aan en is waaks zonder luidruchtig te zijn.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact