Hier vindt u gegevens over het ras Kuvasz.

 
 
Ras: Kuvasz
FCI nummer:054
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Kuvasz Vereniging Nederland
Land van herkomst:Hongarije
Schofthoogte: reu:  71  - 76 cm   teef: 66  - 70 cm
Gewicht: reu:  48  - 62 kg   teef: 37  - 50 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Kuvasz is een zeer oud herdershondenras. De voorouders van de Kuvasz zijn oude herdershonden uit het Azië. Uit deze oude rassen zijn ook de Pyreneese Berghond en de Berghond van de Maremmen en Abruzzen voortgekomen. De Kuvasz, rond 1200 door de Kumanen geïntroduceerd, beschermde de kuddes vee in Hongarije tegen wilde dieren en stropers. Het ras werd vroeger ‘Kawasz’ genoemd wat in de Turkse taal ‘bewaker’ betekent en in de Mongoolse talen ‘boogschutter’. Hij stond bekend als waakhond voor de rijken en heeft ook een verleden als jachthond voor de jacht op wilde zwijnen en wolven.

Algemene rasbeschrijving
De Kuvasz is groot, robuust, goed geproportioneerde en sterk. Hij is iets langer dan hoog en heeft een aflopende croupe waardoor de hond een sterk uithoudingsvermogen heeft. De Kuvasz heeft door zijn donkere ogen een majestueuze uitdrukking.
De Kuvasz is een grote en waardige hond. Hij heeft droge spieren, sterke botten maar is zeker niet grof.

Vacht: de vacht is 1-12 cm lang en heeft harde en golvende dekharen. De ondervacht is kort, fijn en wollige.

Kleur: wit of ivoorkleurig.

Gebruik
De Kuvasz is een prima werkhond met het vee en kan tevens goed functioneren als waakhond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie.

Aard
De Kuvasz is een trouwe, rustige en moedige hond. Hij heeft een consequente leider nodig die de hond goed leiding kan geven. Dit ras kan zeer zelfstandig werken en is daarmee een uitstekende waakhond. Is lief voor kinderen. Hij heeft wel de neiging om zich sterk aan één persoon te binden.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact