Hier vindt u gegevens over het ras Labrador Retriever.

 

Gebruik het snelmenu: Kennels,

 
Ras: Labrador Retriever
FCI nummer:122
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:Retrievers
Rasvereniging: Nederlandse Labrador Vereniging
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  56  - 57 cm   teef: 54  - 56 cm
Gewicht: reu:  30  - 35 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Aan het einde van de 18e eeuw kwamen in Newfoundland, Canada, twee soorten zwarte honden voor: een grote, die 'Newfoundlander' werd genoemd, en een kleinere, die ‘St. John’s’ hond werd genoemd. Zijn taak bestond destijds uit het helpen het aan boord te brengen van de netten van de vissers. Engelsen namen aan het einde van de 18e eeuw vanuit St. John, Newfoundland, een kleine zwarte hond mee naar Engeland. In de daaropvolgende jaren werden regelmatig honden vanuit Newfoundland naar Engeland meegebracht en daar gekruist met Engelse staande vogelhonden. Na verloop van tijd ontstond een typevast ras dat in 1903 erkend werd door de Engelse Kennel Club.

Algemene rasbeschrijving
Sterk gebouwde, korte hond met een brede schedel, een brede borst en ribben, en een brede achterhand. De zogenaamde 'otterstaart' is middelmatig lang, zeer dik bij de aanzet en geleidelijk toelopend in een punt. Rondom bekleed met een korte dikke vacht, waardoor de staart de bijzondere ronde vorm krijgt.

Vacht: kenmerkend voor het ras. Kort en dicht, niet golvend, vrij hard, met waterafstotende ondervacht.

Kleur: uniform zwart, geel of lever/chocoladekleurig. Geel mag variëren van licht crèmekleurig tot voskleurig. Kleine, witte borstvlek is toegestaan.

Gebruik
Het ras is gefokt om als apporteur, bij de jacht op vogels en klein, wild dienst te doen. Hij heeft een grote werklust en is gemakkelijk af te richten. Ook is de Labrador is een uitstekende zwemmer. De Labrador is een veelzijdige hond. Hij houdt van kinderen en is daarom een uitstekende gezinshond. Door zijn veelzijdigheid wordt hij ook gebruikt als blindengeleidehond, drugshond, schimmelhond en voor andere speciale taken. Het ras is overal ter wereld te vinden en er is veel fokmateriaal beschikbaar.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie, afwijkingen aan het ellebooggewricht en erfelijke oogaandoeningen.


Aard
Intelligente en aanhankelijke hond met een gelijkmatig temperament. De ‘the will to please’ is ruim aanwezig. Vriendelijk, zonder agressiviteit of angst. Is graag bij de mensen en is lief voor kinderen daarom is de labrador een goede gezinshond. Heeft veel beweging nodig, en is bij uitstek een goede jachthond.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact