Hier vindt u gegevens over het ras Barzoi.

 
 
Ras: Barzoi
FCI nummer:193
Rasgroep:Windhonden
Sectie:Kortharige Windhonden
Rasvereniging: Nederlandse Barsoi Club
Land van herkomst:Rusland
Schofthoogte: reu:  70  - 82 cm   teef: 65  - 78 cm
Gewicht: reu:  35  - 48 kg   teef: 34  - 45 kg
Omschrijving:

Alias
Sowaïa Barzaïa

Ontstaansgeschiedenis
De Barzoi is een afstammeling van de Greyhound windhonden gekruist met de Zuid-Russische herdershond. De Barzoi wordt ook wel de Russische wolfs- of windhond genoemd.
De Barzoi was in de dertiende eeuw erg populair in Russische kringen met "blauw bloed" door de sierlijke belijning en elegantie die de Barzoi heeft. Veel tsaren, grootvorsten en edelmannen gebruikten de Barzoi voor jacht op wolven en klein wild als vossen, hazen en konijnen. De Barzoi jaagde met grote snelheid de dieren op en greep de prooi, waarna de jager het werk kon afmaken. Na de Russische revolutie waren de Barzoi op één hand te tellen, uitsterven kon worden voorkomen doordat de Barzoi rond 1650 door Margaret Lucas Cavendish, Hertogin van Newcastle naar Groot-Brittannië werd gehaald om mee te fokken. Tegenwoordig is de Barzoi wereldwijd geliefd als gezelschapshond.

Algemene rasbeschrijving
De Barzoi is een grote, sierlijk belijnde hond. Hij is goed gespierd en kan zeer grote snelheden (tot 70 km/u) halen. Zijn hoofd is lang, smal en licht gewelfd.

Vacht
De Barzoi heeft een lange, volle vacht. De zijdeachtige haren dienen regelmatig geborsteld te worden. Af en toe baden is gewenst.

Kleur
De langharige, volle vacht komt in alle kleuren voor. Wit is veelal de ondergrond. Veel wit met goud in alle schakeringen, roodbruin met zwart, een donker masker bij donkergekleurde Barzoi is kenmerkend.

Gebruik
Vroeger voornamelijk als hulp bij de jacht op vossen, wolven en ander klein wild. Tegenwoordig wereldwijd als gezelschapshond. De Barzoi is door zijn enigszins terughoudendheid echter geen gemakkelijke hond. Hij is niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen omdat hij nog wel eens kan "uitvallen". Hij houdt van rust, ruimte en comfort en heeft een enorm jachtinstinct. Tijdens de wandeling is aan de lijn houden een must, als hij één keer iets ruikt dan is de Barzoi niet gemakkelijk terug te roepen.

Gezondheid
Maagtorsie komt voor. Eten geven na de wandeling kan dit voorkomen.

Aard
De Barzoi is hulpvaardig, een klein beetje terughoudend en heeft een groot jachtinstinct.
Hij is sierlijk en het toonbeeld van schoonheid en elegantie.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact