Hier vindt u gegevens over het ras Leeuwhondje.

 
 
Ras: Leeuwhondje
FCI nummer:233
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Bichons en verwante rassen
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:Frankrijk
Schofthoogte: reu:  20  - 35 cm   teef: 20  - 35 cm
Gewicht: reu:  2  - 4 kg   teef: 2  - 4 kg
Omschrijving:

Alias
Petit Chien Lion of Löwche.

Ontstaansgeschiedenis
Het Leeuwhondje is het minst bekende hondje uit de Bichongroep waar ook de Bolognezer, Maltezer, Bichon Frisé, Coton de Tuléar en Havanezer onder vallen. Toch is het Leeuwhondje samen met de Maltezer één van de oudste kleine hondenrassen in Europa. Het Leeuwhondje was in adellijke kringen zeer geliefd en behoorlijk populair, er zijn veel schilderijen waarop het Leeuwhondje is afgebeeld van zo'n 300 jaar geleden. Heel veel hooggeplaatste en vooraanstaande vrouwen waren in die tijd in het bezit van een decoratief schoot- en gezelschapshondje. Na de 2e wereldoorlog beleefde het ras zijn dieptepunt; er waren slechts enkele tientallen exemplaren over. Gelukkig is de toekomst van het ras door liefhebbers van het Leeuwhondje weer in ere hersteld. Alhoewel het Leeuwhondje nog steeds niet internationale bekendheid geniet komt het ras in Europa steeds meer voor.

Algemene rasbeschrijving
Het Leeuwhondje is een kleine innemende gezelschapshond die, indien men er tentoonstellingen mee wil bezoeken, volgens de standaard (poedeltoilet) getoiletteerd behoort te zijn. Ze mogen niet gekeurd worden indien ze niet volgens de norm zijn geknipt. De leeftijdsverwachting van het Leeuwhondje is omennabij de 13 tot 14 jaar.

Vacht
De lange vacht mag golvend, maar niet krullend en ineengestrengeld zijn. Het Leeuwhondje moet het kenmerkende "leeuwtoilet" hebben. De verzorging is nogal bewerkelijk; regelmatig moet het toilet worden bijgewerkt. En de vacht moet zeker dagelijks worden geborsteld.

Kleur
Alhoewel de populairste kleuren wit, citroenkleurig en zwart zijn worden alle kleuren toegestaan.

Gebruik
Gezelschapshond.

Gezondheid
Patella Luxatie komt voor.

Aard
Het vrolijke en levendige Leeuwhondje past zich gemakkelijk aan, en neemt met wat minder beweging genoegen. Hij is speels en intelligent, het is een typerend “schoothondje”. Het Leeuwhondje is lief naar kinderen (ook kleine) en andere huisdieren toe. Ze zijn erg op hun baas gericht en niet luidruchtig.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact