Hier vindt u gegevens over het ras Lhasa Apso.

 
 
Ras: Lhasa Apso
FCI nummer:227
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Tibetaanse rassen
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:Tibet
Schofthoogte: reu:  20  - 26 cm   teef: 18  - 24 cm
Gewicht: reu:  4  - 7 kg   teef: 4  - 7 kg
Omschrijving:

Alias
Apso Seng Kyi.

Ontstaansgeschiedenis
De oorsprong van de Lhasa Apso ligt in Zuidoost AziŽ in het sprookjesachtige Tibet. Hij is waarschijnlijk reeds lang geleden ontstaan rond het plaatsje Lhasa in de Himalaya uit kruisingen tussen de Tibetaanse TerriŽr en de Tibetaanse SpaniŽl. Boeddhistische monniken bezaten eeuwen geleden vaak een Lhasa Apso omdat werd aangenomen dat deze hondjes werden bezield door overleden monniken die reÔncarneerden via deze heilige en geluksbrengende hondjes. Tegenwoordig wordt nog steeds geloof gehecht aan deze bewering. De Lhasa Apso heeft een wat harde, geitenachtige beharing en waarschijnlijk dankt hij tevens aan deze gelijkenis het tweede gedeelte van zijn naam. Apso zou een afgeleide van "Rapso" zijn wat geit betekent. De Britse diplomaat kolonel Bailey heeft er voor gezorgd dat de Lhasa Apso aan het begin van de 19e eeuw naar Europa kwam. In Groot-BrittanniŽ is de Lhasa Apso van het begin af aan een zeer populair ras geweest.

Algemene rasbeschrijving
De kleine Lhasa Apso is harmonisch gebouwd en heeft een stoer en een tikkeltje arrogant voorkomen. Door hun typische weelderige vacht zijn ze zeer goed bestand tegen diverse weersomstandigheden. De leeftijdsverwachting is ongeveer 12-14 jaar.

Vacht
De Lhasa Apso heeft een lange zware, enigszins harde, bovenvacht op een middelmatig ontwikkelde ondervacht. Dit heeft een zowel warmte- als koude- isolerende werking. Een regelmatige borstelbeurt volstaat om de vacht in conditie te houden, het ras verhaart nauwelijks.

Kleur
Goud, donkergrijs, staalblauw, zandkleur, honingkleur, roodkleurig, bont, zwart, wit of bruin zijn toegestaan.

Gebruik
Gezelschapshond.

Gezondheid
Er zijn geen rasgebonden gezondheidsproblemen bekend.

Aard
Er wordt gezegd dat de Lhasa Apso een typisch Oosters karakter bezit wat omschreven wordt als trots, vol humor, een tikkeltje arrogant en afstandelijk voor vreemden. In grote lijnen klopt dit alhoewel ze veel meer kwaliteiten in huis hebben; ze zijn vrolijk en intelligent en niet voor een gat te vangen. De Lhaso Apso is waakzaam en zelfbewust en gaat voor zijn baas door het vuur.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact