Hier vindt u gegevens over het ras Magyar Agár.

 
 
Ras: Magyar Agár
FCI nummer:240
Rasgroep:Windhonden
Sectie:Kortharige Windhonden
Rasvereniging: De Greyhoundclub
Land van herkomst:Hongarije
Schofthoogte: reu:  65  - 70 cm   teef: 63  - 70 cm
Gewicht: reu:  27  - 31 kg   teef: 22  - 26 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Magyar Agar komt oorspronkelijk uit Hongarije. Engelse en Turkse windhonden maar ook windhonden van het Mongoolse volk de Avaren vormden de basis voor de Magyar Agar waarbij de uit Engeland afkomstige Greyhound het meest dominant was. De Magyar Avar werd uitsluitend voor de jacht gebruikt op een uiterst zware bodem en bij extreme temperaturen. In de koude wintermaanden vond er een niets ontziende natuurlijke selectie plaats, waarbij slechts de meest sterke en robuuste dieren met het grootste uithoudingsvermogen zich konden handhaven. Zo is de huidige Magyar Agar ontstaan. Dit dier heeft een heel eigen karakter ontwikkeld in vergelijking met de andere windhonden. Zijn uiterlijk doet heel sterk aan de Greyhound denken. De Hongaren trachten het oude ras weer in zijn glorie te herstellen. De Magyar Agár was na de tweede wereldoorlog bijna volledig uitgestorven op een aantal exemplaren na; de Hongaren hebben deze hond met veel inspanning weten te redden.

Algemene rasbeschrijving
De Magyar Avar is een slanke en zeer snelle windhond. De algehele verschijning van deze imponerende windhond is een harmonieuze verdeling tussen kracht, macht en snelheid. De Magyar Avar is duidelijk langer dan hoog en heeft gespierde pezige benen, hij heeft daardoor een elastische en veerkrachtige gang. Deze jachthond kan een snelheid van meer dan 60 km/u bereiken en dit tot 4 minuten volhouden.

Vacht
De Magyar Avar heeft een zeer dun vel met een korte glad aanliggende beharing. Door zijn "dunne jas" heeft de Magyas Avar de neiging tot rillen. Bij extreme kou past de vacht zich aan de omstandigheden aan; deze wordt dan aanzienlijk langer.

Kleur
Verschillende kleuren komen voor; zwart, geel, asgrijs, wit of bont. Alle kleuren zijn toegestaan

Gebruik
De Magyar Avar wordt voornamelijk als jachthond gebruikt. Tegenwoordig ook als gezinshond voor liefhebbers.

Gezondheid
Bij reutjes moet er goed op gelet worden dat de testikels goed indalen in het scrotum.

Aard
De Magyar Avar is zeer trouw aan zijn baas, is erg aanhankelijk en waaks. Het is een plezierige metgezel. Hij heeft een onuitputtelijke conditie, hij kan kilometers achtereen rennen. Hij heeft dan ook zeer veel beweging nodig.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact