Hier vindt u gegevens over het ras Basenji.

 
 
Ras: Basenji
FCI nummer:043
Rasgroep:Spitsen en oertypes
Sectie:Oertypen – Jachthonden
Rasvereniging: Basenji Club Nederland
Land van herkomst:Afrika
Schofthoogte: reu:  43  - 43 cm   teef: 40  - 40 cm
Gewicht: reu:  11  - 11 kg   teef: 9,5  - 9,5 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Basenji is een Afrikaanse hond, afkomstig uit het grensgebied tussen Soedan en Zaïre. Basenji betekent ‘bosding’. Waarschijnlijk zijn de voorouders van dit ras reeds duizenden jaren oud, omdat dergelijk honden voorkomen op afbeeldingen in de Faraograven. Daarna zijn dergelijke honden verdwenen en in 1895 weer ontdekt door een Engelse onderzoeker in Kongo. Hij nam een exemplaar mee naar Engeland. Pas in 1937 kreeg het ras vaste voet aan de grond. De honden deden in de dorpen dienst als bewakers en schoonmakers, maar ze werden ook voor de jacht gebruikt. Ze werden tevens gebruikt om moerasratten uit te roeien.
Kenmerkend voor het ras is dat de hond niet blaft, maar een jankend, piepend, jodelend geluid maakt.

Algemene rasbeschrijving
De Basenji moet licht gebouwd zijn, met fijne botten en een aristocratisch uiterlijk. Het dier staat hoog op zijn benen. Heeft fijne rimpels op het voorhoofd als de hond de oren spitst

Vacht: korte, gladde, dichte vacht met fijn haar

Kleur: helder rood, zuiver zwart of zwart met roestbruine aftekeningen, altijd met witte voeten, witte borstvlek en witte staartpunt.

Gebruik
Vroeger gebruikt als allround werkhond, tegenwoordig gehouden als gezelschapshond

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend

Aard
De Basenji is onafhankelijk, zelfstandig, gereserveerd ten opzichte van vreemden, aanhankelijk, blaft niet, lief voor kinderen en ondeugend. De dieren stellen gezelschap van soortgenoten zeer op prijs.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact