Hier vindt u gegevens over het ras Mexicaanse Naakthond.

 
 
Ras: Mexicaanse Naakthond
FCI nummer:234
Rasgroep:Spitsen en oertypes
Sectie:Oertypen
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:Mexico
Schofthoogte: reu:  25  - 58 cm
Gewicht: reu:  4  - 20 kg
Omschrijving:

Alias
Xoloitzcuintly, Xolo

Schofthoogte: de FCI onderscheid 3 type naakthonden die allen verschillen qua schofthoogt
- groot; reu en teef 48 – 58 cm
- middenslag; reu en teef 36 – 45 cm
- miniatuur; reu en teef 25 – 35 cm

Gewicht:
- groot; reu en teef 13 – 20 kg
- middenslag; reu en teef 8 – 12 kg
- miniatuur; reu en teef 4 - 7 kg

Ontstaansgeschiedenis
Haarloze honden komen of kwamen in alle delen van de wereld voor. Ze zijn gewoonlijk afkomstig uit tropische of subtropische gebieden. In Mexico komen haarloze honden al honderden jaren voor. Het ras werd genoemd naar de god Xolotl, aan wie de honden werden geofferd om te worden gegeten in verband met religieuze ceremoniën. Een van de drie door de FCI erkende naakthondenrassen (de andere zijn de Chinese en de Peruaanse). Naakthonden kunnen, anders dan vachthonden, zweten, dus ze hoeven niet te hijgen om warmte kwijt te raken. Het ras komt buiten het land van herkomst bijzonder weinig voor en wordt in ons deel van de wereld als zeldzaam beschouwd.

Algemene rasbeschrijving
De Mexicaanse Naakthond is een elegante en slanke hond. Typisch kenmerk is het ontbreken van haar, en soms ook een deel van het gebit.

Vacht: aan de staartpunt en de voeten mag wat haar voorkomen. De huid is bruin- tot blauwgrijs en wordt 's zomers onder invloed van de zon donkerbruin tot zwart. Vlekjes op het lichaam zijn toegestaan.

Gebruik
Vroeger gebruikt als offer aan de goden of gegeten als delicatessen. Tegenwoordig steeds meer gehouden als gezelschapshond.

Gezondheid
Bij dit ras zijn rasgeboden afwijkingen bekend.

Aard
De Mexicaanse Naakthond is levendig, alert, aanhankelijk en rustig. De huid moet beschermd worden tegen verbranding met een zonnebrandcrème. Hij is aanhankelijk en gaat goed met kinderen om. Intelligent, rustig en waardig. Hij heeft niet veel behoefte aan beweging, maar wordt wel graag mee uit genomen.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact