Hier vindt u gegevens over het ras Miniatuur Bull TerriŽr.

 
 
Ras: Miniatuur Bull TerriŽr
FCI nummer:011
Rasgroep:TerriŽrs
Sectie:Bull TerriŽrs
Rasvereniging: Miniatuur Bull Terrier Vriendenkring
Land van herkomst:
Schofthoogte: reu:  25  - 35 cm   teef: 25  - 35 cm
Gewicht: reu:  11  - 15 kg   teef: 11  - 15 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De eerste Miniatuur Bull TerriŽr is gecreŽerd door James Hinks uit Birmingham die rond 1850 experimenteerde met kruisingen tussen verschillende Bulldogs. Deze werden tentoongesteld op belangrijke evenementen en veelvuldig voor volksvermaak ingezet waarbij ze losgelaten ratten moesten doden. De Miniatuur Bull TerriŽr heeft dezelfde eigenschappen als de Bull TerriŽr, maar de miniatuur is zoals zijn naam al zegt een kleine uitvoering van zijn grotere broer. Het is een bevooroordeelde hond, daar hij aanvankelijk is gefokt om te "vechten". Dit negatieve imago is hij nog steeds niet kwijtgeraakt ondanks zijn vredelievende en sociale karakter. Het ras komt niet heel veel voor.

Algemene rasbeschrijving
Wat de Miniatuur Bull TerriŽr kenmerkend maakt is zijn eivormige schedel met de schuin geplaatste, driehoekige donkere ogen. Hij is compact, sterk en zeer gespierd. Hij heeft een diepe, brede borstkas. De Miniatuur Bull TerriŽr oogt levendig en intelligent. De gemiddelde leeftijdsverwachting van de Miniatuur Bull TerriŽr is rond de 12-13 jaar.

Vacht
Hij heeft een gladde, korte gelijkmatige vacht.
Zwartgestroomd, rood, reekleurig (fawn) en driekleur zijn toegestaan. Afwijkingen in witte beharing zijn ongewenst. Blauw en leverkleur zijn niet wenselijk.

Kleur
Wit, Zwart, Rood, driekleurig en Reebruin zijn toegestaan. Bij voorkeur gestroomd. Bij gekleurde Bulls moet de kleur overheersen. Pigmentvlekken en aftekeningen op het hoofd zijn toegestaan.

Gebruik
Vroeger vooral als vechthond, tegenwoordig als gezelschapshond bij uitstek voor liefhebbers.


Gezondheid
Een attentiepunt is de ernstige afwijking Primaire Lens Luxatie (PLL - aandoening die blindheid veroorzaakt)
Deze aandoening openbaart zich bij sommige Miniatuur Bull TerriŽrs tussen het 3e en het 7e levensjaar. Een operatie is mogelijk bij tijdige constatering.
Bij teefjes loopt een veelal moeizame zwangerschap regelmatig uit op een keizersnede.

Aard
Het is belangrijk te weten dat de Miniatuur Bull TerriŽr een consequente, respectvolle en standvastige baas nodig heeft. Zijn prettige en sociale karakter komt dan het best tot zijn recht. Het is zeker geen hond voor beginnende hondeneigenaren.
Met de juiste opvoeding is de Miniatuur Bull TerriŽr een enthousiaste, gedreven en vriendelijke hond. Het is geen uitgesproken waakhond. Hij is leergierig, een tikkeltje eigenwijs en bereid hard te werken voor zijn baas.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact