Hier vindt u gegevens over het ras Mopshond.

 
 
Ras: Mopshond
FCI nummer:253
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:Laagbenige Molossers
Rasvereniging: Mopshondenvereniging "Commedia"
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  30  - 35 cm   teef: 30  - 35 cm
Gewicht: reu:  6,3  - 8,1 kg   teef: 6  - 8 kg
Omschrijving:

Alias
Pug, Mops en Carlin.

Ontstaansgeschiedenis
Tibetaanse boeddhistische monniken uit het Oosten bezaten al meer dan 2500 jaar geleden Mopshondjes. De legende ging dat als de Monnik die het hondje bezat overleed, zijn geest over zou gaan in de Mopshond. Het hondje werd dan ook enorm in de watten gelegd door de andere monniken.
Er wordt aangenomen dat de Oost-Aziatische Ha-Pa, een veelvuldig voorkomend klein kortharig hondje met een krulstaartje en een stompe neus, de stamvader is van onze hedendaagse Mopshond. Via China en Japan is het Mopshondje met de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Europa gekomen. In Europa had het hondje snel liefhebbers in de Koninklijke familie, mede doordat hun vachtkleur overeenkwam met het Huis van Oranje. Prins Willem van Oranje had meerdere Mopshondjes waarvan één genaamd "Pompey". Er wordt gezegd dat "Pompey" het leven van zijn baasje heeft gered. Toen Willem van Oranje door Frankrijk reisde met een tent werd hij achtervolgd door de Spanjaarden. Pompey krabte en blafte toen zijn baas sliep zodat de prins tijdig kon vluchten.
Pas na de Tweede Wereldoorlog kreeg het hondje serieuze belangstelling doordat er toen gericht is gaan fokken met stamboom. De grondlegster voor deze betekenisvolle basis voor de hedendaagse Mopshond is Mw. Veldhuis. Dankzij haar is ook Commedia; de vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond, welke is opgericht in 1957. De Mopshond is een vrolijke, levendige en gezellige hond.

Algemene rasbeschrijving
De Mopshond is een ietwat gedrongen en compacte viervoeter. Hij is wat vierkant gebouwd en heeft een grappige uitstraling. Hij is vrolijk en levendig. De leeftijdsverwachting is ongeveer 13-14 jaar.

Vacht
Fijne zachte vacht, glad en kort. Deze mag niet wollig of hard zijn.

Kleur
Abrikoos, Beige (Fawn), Zwart of Zilver. De karakteristieke aftekeningen moeten goed tot hun recht komen in de zuivere kleur van de vacht. Deze zwarte aftekeningen zijn het masker, de duimafdruk voor op het hoofd en de streep van de achterhoofdsknobbel tot aan de staartpunt (de zgn. Aalstreep).

Gebruik
Gezelschapshondje.

Gezondheid
Mopshondjes zijn allergisch aangelegd. Oplettendheid is geboden bij een onverhoopt noodzakelijke operatie ivm een eventuele Post-operatieve shock.

Aard
De Mopshond is een vriendelijke, sociale allemansvriend. Hij wil graag overal mee naar toe. Hij heeft een goedaardig karakter, het is een echte kindervriend. De Mops is een tikkeltje koppig en snel op zijn teentjes getrapt, maar hij blijft altijd een grappige spring-in-'t-veld.

Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact