Hier vindt u gegevens over het ras Mudi.

 
 
Ras: Mudi
FCI nummer:238
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en AziŽ
Land van herkomst:Hongarije
Schofthoogte: reu:  41  - 47 cm   teef: 38  - 44 cm
Gewicht: reu:  11  - 13 kg   teef: 8  - 11 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Mudi is afkomstig uit Hongarije. Dit ras is aan het einde van de 19e eeuw ontstaan. Tegenwoordig wordt de Mudi in Hongarije steeds populairder in tegen stelling tot de andere Hongaarse herdershonden omdat de Mudi een korte, gemakkelijk te onderhouden vacht heeft en daardoor een minder doordringende hondengeur verspreid. De Mudi werd voornamelijk gebruikt voor de hoed werkzaamheden bij de kudden. Wel bleek dat de Mudi het gevecht niet uit de weg ging als er bedreigingen vormden voor de kudden, door dit moedvertoon werd hij ook ingezet bij de jacht op wilde zwijnen.

Algemene rasbeschrijving
Een krachtig gebouwde hond die iets zwaarder is dan de Puli. Het lichaam is gestrekt met goede hoeken waardoor een soepel en snel en wendbaar gangwerk mogelijk is.

Vacht: op het hoofd kort glad haar en de rest van het lichaam is gegolfd of gekruld.

Kleur: onder andere wit, zwart, bruin en blue-merle.

Gebruik
Veedrijver, gezinshond, werkhond en gebruikshond

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen specifieke problemen bekend.

Aard
De Mudi is een intelligentie hond een leert erg snel. Is daarom geschikt voor de sport en worden gebruikt voor het reddingswerk. Hij is opgewekt, attent, stoer, moedig en veelzijdig. De Mudi is relatief gemakkelijk op te voeden.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact