Hier vindt u gegevens over het ras Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

 
 
Ras: Nova Scotia Duck Tolling Retriever
FCI nummer:312
Rasgroep:Retrievers en waterhonden
Sectie:Retrievers
Rasvereniging: Nova Scotia Duck Tolling Retriever Club Nederland
Land van herkomst:Canada
Schofthoogte: reu:  48  - 51 cm   teef: 45  - 48 cm
Gewicht: reu:  20  - 23 kg   teef: 17  - 20 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Nova Scotia Duck Tolling Retriever, kort genoemd “Toller”, is aan het begin van de 19e eeuw op het schiereiland Nova Scotia te Canada ontstaan. De Toller is speciaal voor de jacht gefokt waarbij is getracht een waterhond te creëren die zo veel mogelijk jachteigenschappen (Duck Tolling) van de vos hield. Zo ontstond de Nova Scotia Duck Tolling Retriever met zijn speciale jachtkwaliteiten.
De Toller werd dan ook gebruikt voor het lokken van gevogelte tijdens de jacht op eenden en ganzen. De Toller draaide dan op een bepaalde manier in het riet waarbij hun pluimige staart en het geluid van het riet de vogels aantrok.
De jager kon zo gemakkelijk het gevogelte schieten waarop de hond vervolgens de geschoten eend of gans voor de baas apporteerde. Dikwijls uit het ijskoude water. Aan deze speciale lokmanier, het zogenaamde “Duck Tolling”, ontleent deze Retriever ook gedeeltelijk zijn naam.

Algemene rasbeschrijving
De werklustige Toller is een sterke, middelgrote waterhond. Hij is compact en goed gespierd. Door zijn “zwemvliezen” tussen de tenen is hij in staat zich razendsnel voort te bewegen in het water. Zijn ogen hebben een enigszins treurige blik. De leeftijdsverwachting van de Toller is ongeveer 12 – 13 jaar.

Vacht
De middellange beharing van de Toller heeft een zachte ondervacht met daarover lang zacht waterafstotend dekhaar. Dit heeft in het water een isolerende werking waardoor ze in staat zijn lange tijd in zeer koud water te kunnen zwemmen.

Kleur
Rood en oranjetinten met witte aftekeningen.

Gebruik
Jachthond, gezinshond.

Gezondheid
Heupdysplasie komt voor.

Het ras is gevoelig en erg gehecht aan zijn roedel. De Toller is niet altijd zo'n allemansvriend als de Golden Retriever. Ten opzichte van vreemden stelt hij zich soms wat gereserveerd (maar zeker niet agressief) op. Ook in de training onderscheidt de Toller zich door de hoge mate van intelligentie. Een Toller zal niet klakkeloos doen wat zijn baas van hem vraagt, maar zelf nagaan of er niet een eenvoudigere manier is om het door de baas gewenste resultaat te bereiken. Dit maakt dat voor een goede training een geduldige en positieve aanpak, een aardige dosis humor en creativiteit is vereist.

Aard
De Toller heeft een prettig karakter, hij is zeer gehecht aan zijn baas waarvoor hij graag wil werken. Naar vreemden heeft de Toller een gepaste afstandelijkheid, hij kijkt echt de kat uit de boom. Hij is intelligent, werklustig en een echte zwemmer. De leergierige Toller behoeft, evenals iedere hond, een consequente opvoeding. U kunt hem heel blij maken met een bal, hij is gek op apporteren.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact