Hier vindt u gegevens over het ras Parson Russell Terriėr.

 
 
Ras: Parson Russell Terriėr
FCI nummer:339
Rasgroep:Terriėrs
Sectie:Grote en middenslag Terriers
Rasvereniging: Parson Jack Russell Terrier Club Nederland
Land van herkomst:Engeland
Schofthoogte: reu:  plm. 35 cm   teef: plm. 33 cm
Gewicht: reu:  5,5  - 8,5 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Parson Jack Russell Terriėr komt van oorsprong uit Dartmouth in Devon, Engeland. De Engelse predikant John Russell, geboren in 1795 heeft dit ras gefokt voor de jacht op de vos. Hij kruiste verschillende terriėrrassen met elkaar en stelde daarbij voornamelijk eisen aan de jachtkwaliteiten. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit ras steeds populairder, in het bijzonder bij jagers en paardenliefhebbers. Op 22 januari 1990 erkende de Kennel Club van Engeland dit ras onder de naam Parson Russell Terriėr. De Parson Russell Terriėr is een uitstekende aardhond, en omdat hij goed met paarden kan omgaan, wordt hij tevens veel gebruikt als stalhond.

Algemene rasbeschrijving
De Parson Jack Russell Terriėr is actief, sterk en snelle hond. De dieren hebben een groot uithoudingsvermogen. De hond is iets langer dan hoog, heeft een gespierde nek en een lenig lichaam.

Vacht: de vacht is stug, gesloten en dicht. Er komen drie typen vacht voor; ruwharig, gebroken en gladharig. Buik en onderzijde moeten behaard zijn.

Kleur: eenkleurig wit of wit met tankleurige, citroengele of zwarte aftekening, voornamelijk beperkt tot het hoofd of de staartwortel.

Gebruik
Vroeger gebruikt als jachthond, tegenwoordig ook gehouden als gezelschapshond

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van patella luxatie.

Aard
De Parson Jack Russell Terriėr is onverschrokken, vriendelijk, aanhankelijk, sportief, actief, eigenwijs en zelfverzekerd. De Parson Russell heeft veel beweging nodig.


Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact