Hier vindt u gegevens over het ras Pekingees.

 
 
Ras: Pekingees
FCI nummer:207
Rasgroep:Gezelschapshonden
Sectie:12
Rasvereniging: Pekingees & Dwergspaniel Club
Land van herkomst:China
Schofthoogte: reu:  15  - 20 cm   teef: 15  - 20 cm
Gewicht: reu:  3  - 5 kg   teef: 3  - 5,5 kg
Omschrijving:

Alias
Peking Palasthond of Peking Spaniel

Ontstaansgeschiedenis
De Pekingees mag zich tot één van de oudst bekende rassen ter wereld rekenen. Het is ook één van de weinige rassen met een legende. Deze Chinese legende, tevens het land van oorsprong, gaat als volgt. De Pekingees is volgens de legende ontstaan door een onmogelijke liefde tussen een leeuw en een klein aapje. Dit was een onmogelijke liefde die de harten van beide dieren brak. Daarom smeekten de leeuw en het aapje aan een goede fee hen te helpen. Zij wilde de liefde tussen de twee niet verstoren en beloofde haar hulp te bieden. De enige manier waarop dat mogelijk was, was door de leeuw net zo klein te maken als het aapje. Dat wilden de leeuw en het aapje graag. Uit de liefde van het nieuwe stel ontstond de Pekingees. De puppies bezaten het karakter en uiterlijk van hun vader de leeuw, en het formaat en de schoonheid van het gezicht van hun moeder het aapje. Ze waren later zeer geliefd in de hogere kringen van het Chinese keizerrijk. Het was in China een heilig hondje, het gewone volk moest voor de Pekingees buigen. De Engelsen namen de hondjes rond 1860 mee naar Europa toen ze terug kwamen uit de oorlog. Sindsdien hebben liefhebbende fokkers zich over de Pekingees ontfermd en het voortbestaan verzekerd. Tegenwoordig is de Pekingees dan ook heel populair in Europa.

Algemene rasbeschrijving
De kleine Pekingees heeft een korte, stevige en dikke hals. De korte snuit geven het gezicht een sprekende uitdrukking. Hij heeft een brede borst en een enigszins mysterieus voorkomen door zijn uitdrukking en zijn weelderige vacht. De leeftijdsverwachting is ongeveer 12 - 13 jr.

Vacht
De Pekingees heeft lange weelderige rechte bovenvacht. Rond de hals een weelderige, op leeuwenmanen gelijkende, inplant. De ondervacht is dicht aanliggend op de huid. Een dagelijkse borstelbeurt is beslist noodzakelijk.

Kleur
Alle kleuren, behalve albino en leverkleur, zijn toegestaan.

Gebruik
Gezelschapshond.

Gezondheid
Geen rasspecifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard
De Pekingees is aanhankelijk en trouw. Zoals je ook wel verwacht door zijn uitstraling is hij intelligent, hij wil graag met respect worden behandeld. Hij neemt genoegen met weinig beweging. Het is niet beslist noodzakelijk uren met een Pekingees te wandelen. Op zijn tijd is hij waaks, maar over het algemeen is de Pekingees geen "keffer". Het is een zeer prettige gezelschapshond.Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact