Hier vindt u gegevens over het ras Picardische Herdershond.

 
 
Ras: Picardische Herdershond
FCI nummer:176
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Picardische Herdershonden Club Nederland
Land van herkomst:Frankrijk
Schofthoogte: reu:  60 cm
Gewicht: reu:  23  - 31 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Picardische Herdershond, een zeer oud herdershonden ras, komt uit de streek Picardië (Noord Frankrijk). De nauwe verwantschap van het ras met de Beauceron en de Briard is duidelijk, echter de exacte afstamming is niet bekend. De eerste Picardische Herdershonden werden in 1863 samen met de Beauceron en Briard tentoongesteld. In 1925 werd de standaard opgesteld en werd het ras officieel erkend. Door het ras te gebruiken voor de ontwikkeling van de Bouvier des Flandres, waren ze aan het eind van de tweede wereldoorlog bijna uitgestorven. Belangenhebbende zorgen er weer voor dat dit ras tegenwoordig nog steeds bestaat. Het aantal dieren van dit ras in Frankrijk is niet erg groot maar kent een kleine maar gestage groei.

Algemene rasbeschrijving
De Picardische herdershond is een middelgrote hond die elegant overkomt. Het is een goed gebouwde en gespierde hond. Kenmerkend voor dit ras zijn de staande oren en het ‘zwevende’ gangwerk.

Vacht: de vacht is hard, halflang (5 - 6 cm) en ruw. De vacht mag niet krullen. Heeft een dichte, beschermende ondervacht.

Kleur: grijs, grijszwart, grijsblauw, grijsrood. Lichte en donkere wildkleur zonder wit. Alleen witte tenen en witte vlek op de borst is toegestaan bij dit ras.

Gebruik
De Picardische Herder werd vroeger gebruikt als herdershond, waakhond en verdedigingshond. Tegenwoordig veelal gezinshond of werkhond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Aard
De Picardische Herder is zachtaardig voor eigen gezin, trouw, onvermoeibaar, aanhankelijk lief voor kinderen, intelligent, energiek en waakzaam. Net zoals vele andere herdershonden hebben deze dieren een consequente opvoeding nodig zonder harde hand.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact