Hier vindt u gegevens over het ras Puli.

 
 
Ras: Puli
FCI nummer:055
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en AziŽ
Land van herkomst:Hongarije
Schofthoogte: reu:  41  - 43 cm   teef: 38  - 40 cm
Gewicht: reu:  13  - 15 kg   teef: 10  - 13 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Waarschijnlijk is de Puli afkomstig uit AziŽ en geÔntroduceerd door de Magyaren. Men denkt dat de Tibetaanse TerriŽr tot de voorouders van dit ras hebben gehoord. Deze oeroude Hongaarse hond werd gebruikt als drijf- en herdershond en waakhond. Het uiterlijk en de karaktereigenschappen zijn door de jaren heen bewaard gebleven. Zijn spectaculaire vacht en zijn levendige karakter hebben hem bekend en gewaardeerd gemaakt bij hondenliefhebbers over de gehele wereld

Algemene rasbeschrijving
De Puli is een middelgrote, krachtige, rijkelijk behaarde en beweeglijke hond. De vacht van de Puli is vervilt

Vacht: de vacht verhaart niet van dit ras maar groeit continue door. Hierdoor treedt vervilting op. De kwaliteit van de vervilte haren wordt bepaald door de verhouding van fijne wolharen en grove dekharen.

Kleur: zwart, alle tinten grijs en wit.

Gebruik
De Puli werd voornamelijk gebruikt als herdershond. De deze werkzaamheden sprongen de dieren ook regelmatig over de schapen heen. Tegenwoordig meer een gezinshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Aard
De Puli is schrander, waaks, trouw, aanhankelijk en gemakkelijk te trainen. De Puli leert relatief snel maar omdat deze dieren zich snel aan een baas hechten hebben ze een consequente opvoeding nodig.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact