Hier vindt u gegevens over het ras Pumi.

 
 
Ras: Pumi
FCI nummer:056
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Vereniging van Herders- en Berghonden uit Zuid- en Oost-Europa en AziŽ
Land van herkomst:Hongarije
Schofthoogte: reu:  43  - 45 cm   teef: 40  - 42 cm
Gewicht: reu:  12  - 13 kg   teef: 10  - 11 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Hongaarse Pumi is in de loop van de 12e en 13e eeuw ontstaan door kruisingen met de Puli en Duitse en Franse drijvende honden. Ook, behoort tot de Hongaarse Herdershonden. De Pumi heeft hierdoor de eigenschappen van zowel herdershonden als drijvende honden en is hiermee erg veelzijdig; hij is een goede veedrijver, bewaker van het erf en kan ook prima ongedierte verdelgen. In 1801 werd dit ras erkend. De Pumi komt in ons land niet veel voor.

Algemene rasbeschrijving
De Pumi is een middelgrote, terriŽrachtige hond. De lengte van het lichaam komt overeen met de schofthoogte van de hond. Daardoor oogt de hond kwadratisch. Heeft een met een levendige, temperamentvolle uitstraling

Vacht: de vacht is wollig, los en hangt in bosjes (4 Ė 7 cm lang). De bovenvacht is draadharig terwijl de ondervacht zacht is. Samen vormen deze haren lokken. De verhouding tussen beide vachten is 50-50% tot 65-35%.

Kleur: kleuren variŽren van verschillende tinten grijs, zwart, wit tot roodbruin.

Gebruik
Herdershond en gezinshond

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen gezondheidsproblemen bekend.

Aard
De Pumi is levendig, zelfstandig, zeer waaks, alert, rusteloos en blaft veel. De dieren zijn gehoorzaam en gemakkelijk op te voeden.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact