Hier vindt u gegevens over het ras Rafeiro do Alentejo.

 
 
Ras: Rafeiro do Alentejo
FCI nummer:096
Rasgroep:Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Sectie:Molossers
Rasvereniging: AiredaleTerrier Club Nederland
Land van herkomst:Portugal
Schofthoogte: reu:  66  - 74 cm   teef: 64  - 70 cm
Gewicht: reu:  40  - 50 kg   teef: 35 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Rafeiro do Alentejo is afkomstig uit het district Alentejo in Zuid-Portugal. De voorouders van dit ras zijn onder andere de Molossers uit AziŽ en lokale hondenrassen als de C„o da Serra da Estrela en de Spaanse Mastiff. Karaktereigenschappen van dit ras zijn gehomogeniseerd aan het eind van de 19e eeuw, toen deze hond zich op de lage landen van Alentejo vestigde en hierdoor ook de naam Rafeiro do Alentejo kreeg. Begin jaren 80 hebben een handvol fokkers zich ingespannen om dit ras voor uitsterving te behoeden door een gezamenlijk fokbeleid op te zetten. Het is een van de grootste Portugese honden rassen en komt voornamelijk voor in het oorsprongsgebied. De dieren werden gebruikt als waakhond tegen roofdieren en als herdershond.

Algemene rasbeschrijving
De Rafeiro do Alentejo is een grote, zware en krachtige hond. Hij heeft een imponerende, robuuste en toch kalme uitstraling.

Vacht: de vacht is kort tot halflang, grof, dicht en glad of golvend.

Kleur: veel verschillende kleuren, al dan niet met vlekken en/of lichte tijgering.

Gebruik
Vroeger werden de dieren gebruikt als begeleider van het vee van het noorden naar de vlaktes in het zuiden. Tegenwoordig gehouden als waakhond en verdedigingshond.

Gezondheid
Er zijn bij dit ras geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard
De Rafeiro do Alentejo is een gezelschapshond. Hij is snel, vastberaden, zelfverzekerd, dapper en betrouwbaar en vertrouwt op zijn instincten.
Het is een krachtige, moedige en sobere hond.
De Rafeiro Do Alentejo is vriendelijk en trouw aan zijn baas. Hecht zich zeer sterk aan het gezin waar hij bij hoort. Voor kinderen is hij zeer lief. Het is een rustige, indrukwekkende hond die het grootste deel van de dag languit liggend doorbrengt
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact