Hier vindt u gegevens over het ras Saarlooswolfhond.

 
 
Ras: Saarlooswolfhond
FCI nummer:311
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden
Land van herkomst:Nederland
Schofthoogte: reu:  65  - 75 cm
Gewicht: reu:  36  - 45 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Saarlooswolfhond is van oorsprong een Nederlands ras. Geneticus Leendert Saarloos (1884–1969) heeft dit ras gecreëerd door de wolf met herderhonden te kruisen. Hij was van mening dat de natuurlijke eigenschappen van de wolf bij de ‘gedomesticeerde rassen’ te veel verloren was gegaan, en besloot hiertoe om de Duitse Herder te kruisen met wolven om een ideale hond te creëren. Deze zou vrij moeten zijn van genetische afwijkingen en goed kunnen functioneren voor het politiewerk. Echter door zijn terughoudendheid en het duidelijk aanwezige vluchtinstinct bleken de dieren hier niet geschikt voor. Pas na zijn dood in 1969 werd zijn ras officieel erkend. Dit geschiedde in 1975, toen het ras door de Nederlandse Raad van Beheer werd erkend en de uiteindelijke naam werd bepaald. Het ras komt buiten Nederland nauwelijks voor. Dit ras vertoont zeer veel overeenkomsten met de wolfhond uit het voormalige Tsjecho-Slowakije.

Algemene rasbeschrijving
Een krachtig gebouwde, harmonieuze, fiere, wolfachtige hond. Heeft een zeer zelfstandige manier van optreden is oplettend en gereserveerd.

Vacht: de vacht is stokharig met zeer dichte, wollige ondervacht en stevige dekharen.

Kleur: de kleuren die zijn toegestaan zijn bosbruin, wolfsgrauw en licht crèmewit tot wit.

Gebruik
Gezelschapshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie. Incidenteel komen oogafwijkingen voor.

Aard
De Saarlooswolfhond heeft zijn eigenschappen van de wolf deels behouden. De sterke vluchtdrift is altijd aanwezig, de dieren zijn sterk gericht op de baas en door het sterke roedelgevoel kunnen de dieren slecht alleen zijn. Dit ras is hoogst betrouwbaar, attent, lief, vriendelijk en intelligent. De dieren zijn niet geschikt voor de bewaking
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact