Hier vindt u gegevens over het ras Samojeed.

 
 
Ras: Samojeed
FCI nummer:212
Rasgroep:Spitsen en oertypes
Sectie:Noordse Sledehonden
Rasvereniging: Nederlandse Samojeden Club
Land van herkomst:Rusland
Schofthoogte: reu:  54  - 60 cm   teef: 49  - 56 cm
Gewicht: reu:  18  - 25 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Samojeed is van oorsprong een polaire keeshond die bij de Samojeden woonde, een nomadenvolk dat langs de kust van de Noordelijke IJszee leefde. De Samojeden gebruikten hun honden niet alleen als trekhonden, maar ook als rendierherdershonden en waakhonden. In 1696 maakte Adam Brand al melding, van witte honden die gebruikt werden om sleden te trekken. In Engeland, in het National Gallery, hangen schilderijen van Thomas Cainsborough (1727-1788). Daarop staan honden afgebeeld die zeer veel overeenkomst vertonen meet de huidige Samojeed. 1909 werd in Engeland door de Engelse Kennel Club de Samojeed als rashond erkend. In 1932 werd de Nederlandse Samojeden Club opgericht en erkend door de Raad van Beheer. In Nederland kreeg het ras grotere bekendheid doordat koningin Wilhelmina twee nesten Samojeden fokte. De Samojeed wordt in grote delen van de wereld erg gewaardeerd als tentoonstellings- en gezelschapshond.

Algemene rasbeschrijving
De Samojeed is een korte, licht vierkante, arctische keeshond

Vacht: korte, zachte, dichte ondervacht en een langere bovenvacht met hard en recht haar. Langer haar in de kraag, op de staart en als broek.

Kleur: zuiver wit, crème, of wit met biscuit. De basiskleur is wit met enkele biscuit tekening. De vacht mag niet de indruk wekken lichtbruin te zijn.

Gebruik
Vroeger gehouden als sledehond en waakhond, tegenwoordig een gewaardeerde gezelschapshond.

Gezondheid
Heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen komen voor.

Aard
De Samojeed is alert, eigenzinnig, waaks, trouw en blafferig. De Samojeed vereist veel lichaamsbeweging en heeft de ruimte nodig.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact