Hier vindt u gegevens over het ras Schipperke.

 
 
Ras: Schipperke
FCI nummer:083
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Schipperkes Club van Nederland
Land van herkomst:BelgiŽ
Schofthoogte: reu:  cm
Gewicht: reu:  kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
Het Schipperke komt oorspronkelijk uit Vlaanderen en zijn naam is afgeleid van het Vlaamse Ďscheperkeí, dat herdershondje betekent. Waarschijnlijk heeft dit oude ras, uit de 15e eeuw, vroeger bij de kuddes gewerkt maar ook kan hij prima jacht maken op mollen, konijnen en hazen. In 1888 werd de eerste rasbeschrijving dan dit ras opgesteld. In de 19e eeuw waren de dieren erg populair bij wedstrijden rattenvangen. Men vermoedt dat de voorouders van dit ras een kruising tussen een Keeshond en een TerriŽr zijn. Ook buiten BelgiŽ komen er tamelijk veel dieren voor.

Algemene rasbeschrijving
Schipperke is een kleine, stevige, gedrongen hond met een scherpe uitdrukking zonder staart. De dieren voelen zich duidelijk groter dan dat ze eigenlijk zijn. Het Schipperke heeft een levendige uitdrukking en een uitstekend gehoor.

Vacht: de vacht is redelijk kort, weelderig en hard. Rondom de hals is het haar wat langer en vormt een kraag.

Kleur: de kleur is effen zwart, en heeft een mooie glans over zich heen

Gebruik
Het Schipperke kan worden gebruikt als waakhond, verdelger van ongedierte en gezinshond.

Gezondheid
Er zijn bij dit ras geen specifieke gezondheidsproblemen bekend.

Aard
Het Schipperke is aanhankelijk, gek op aandacht, lief voor kinderen, gehard, onvriendelijk voor vreemden, onverschrokken, alert, nieuwsgierig en intelligent. De dieren blaffen graag. Het Schipperke is ondanks zijn grootte bepaald geen schoothond. Hij is juist door zijn grootte wel geschikt voor mensen die klein behuisd zijn. Het Schipperke kan grote afstanden afleggen, maar past zich gemakkelijk aan wanneer hij minder beweging krijgt.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact