Hier vindt u gegevens over het ras Schotse Herder Korthaar.

 
 
Ras: Schotse Herder Korthaar
FCI nummer:296
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: "De Collieclub", De Schotse Herdershonden Vereniging
Land van herkomst:Schotland
Schofthoogte: reu:  56 cm
Gewicht: reu:  23  - 34 kg
Omschrijving:

Alias : Schotse Collie, Collie, Lassie-hond

Ontstaansgeschiedenis
De Schotse Herder, een van de oudste Schotse Collies, is voornamelijk bekend geworden door de serie waarin de hond ‘Lassie’ een hoofdrol speelde. Echter in 1860 steeg de populariteit van dit ras ook omdat koningin Victoria een Schotse Herder aanschafte. Vanaf 1870 is heeft men een eenduidig fokbeleid voor dit ras ingezet. Uiteindelijk zijn twee variëteiten ontstaan van dit ras; de korthaar en de langhaar. De voorouders van dit ras zijn waarschijnlijk onder andere de Gorden Setter en Russische windhonden. In het Schotse hoog- en laagland en in het westen van Engeland werden deze honden als schapenhoeders gebruikt

Algemene rasbeschrijving
De Schotse Collie is een middelgrote, sterke en redelijk lange hond en heeft een harmonieuze uitstraling. De Collie maakt een waardige, intelligente indruk waarbij een totale harmonie domineert. Zijn voornaamste kenmerk is zijn expressieve hoofd dat perfectie en een zekere mystieke ondoorgrondelijkheid uitdrukt.

Vacht: de vacht van de kortharige Schotse Herdershond moet grof zijn en vrij korte dekharen hebben, die dicht op het lichaam liggen. Ze hebben een korte, dichte ondervacht.

Kleur: de meest voorkomende kleuren zijn de bekende ‘sable’ kleur die varieert van lichtgoud tot diep mahonie, tricolor en blue merle. Witte typische Collieaftekeningen zijn toegestaan.

Gebruik
De Schotse herder is van oorsprong een geharde herdershond voor het schapenhoeden in Schotland. Tegenwoordig blijken deze dieren ook geschikt als gezelschapshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie en de erfelijke oogafwijking CEA

Aard
De Schotse Collie is een vrolijke, energieke, aanhankelijke, eerlijke, trouwe, waardige hond die zeer gericht is op het eigen gezin. De dieren kunnen prima omgaan met andere huisdieren en kinderen.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact