Hier vindt u gegevens over het ras Shetland Sheepdog.

 
 
Ras: Shetland Sheepdog
FCI nummer:088
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Nederlandse Sheltie Vereniging
Land van herkomst:Schotland
Schofthoogte: reu:  37 cm
Gewicht: reu:  7  - 9 kg
Omschrijving:

Alias : Sheltie, Toonie dog

Ontstaansgeschiedenis
De Shetland Sheepdog is afkomstig van de Shetland-eilanden, aan de kust van Schotland. De voorouders van dit ras zijn keeshondachtige herdershonden, uit Noorwegen, die kolonisten ge´ntroduceerd hebben. Ook honden uit IJsland zouden hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van dit ras. Kruisingen met de Schotse Herder Langhaar heeft de uiteindelijke gestalte van dit ras bepaald. Een bijnaam die dit ras kreeg was Toonie dog, wat boerderijhond betekent. Zin voornaamste taak was het bewaken en hoeden van de schaapskudden.

Algemene rasbeschrijving
De Shetland Sheepdog oogt sierlijk en alert. Hij ziet er symmetrisch uit, heeft een vriendelijke uitdrukking. Dit ras lijkt op een kleine Schotse Herder.

Vacht: de vacht is dubbel en heeft recht, grof en lang dekhaar. De ondervacht is zacht en dicht.

Kleur: driekleur, oranje of iedere tint van goud tot donker mahonie en blue merle, met witte aftekeningen. Zwart en wit, zwart en tan zijn ook toegestaan.

Gebruik
De Shetland Sheepdog wordt gebruikt als herdershond en gezinshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt moeten worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie, de oogafwijking CEA. Hyperthyro´die, komt ook een enkele keer voor.

Aard
De Shetland Sheepdog is actief, intelligent, trouw, zacht, aanhankelijk vrolijk en oplettend. Dit ras kan zeer waaks zijn en blaft graag. Door zijn aard is dit ras zeer geschikt voor gehoorzaamheidsoefeningen. Een harde opvoeding is niet op zijn plaats voor deze dieren!Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact