Hier vindt u gegevens over het ras Bearded Collie.

 
 
Ras: Bearded Collie
FCI nummer:271
Rasgroep:Herdershonden en Veedrijvers
Sectie:Herdershonden
Rasvereniging: Nederlandse Bearded Collie Club
Land van herkomst:Schotland
Schofthoogte: reu:  53  - 56 cm
Gewicht: reu:  18  - 26 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Bearded Collie is een van de oudste Britse rassen. De voorouders van deze hond, waarschijnlijk de Owczarek Nizinny, komen van oorsprong uit polen en zijn in het begin van de zestiende eeuw in Schotland geruild tegen Schotse schapen. De Bearded Collie werd gebruikt als herdershond voor de kudden op de Schotse Hooglanden. In de jaren zestig is de Bearded Collie als ras erkend. Het ras komt in grote delen van de wereld voor en is een populaire tentoonstellingshond.

Algemene rasbeschrijving
De Bearded Collie is ietwat rechthoekig in de verhouding 5:4 en sterk gebouwd. Hij is slank en levendig, en heeft een lange vacht. Hij is langer dan hoog, maar er moet voldoende licht onderdoor komen. Ook heeft de Bearded Collie lichte en levendige gangen.

Vacht
Lange, harde, vlak aanliggende bovenvacht met dichte, zachte ondervacht.

Kleur
Leigrijs, rood tot beige, zwart, blauw, alle grijstinten, bruin, zandkleurig met of zonder witte aftekeningen.

Gebruik
De Bearded Collie wordt gebruikt als herdershond en gezinshond.

Gezondheid
Dieren waarmee gefokt wordt, worden gecontroleerd op de aanwezigheid van heupdysplasie.

Aard
De Bearded Collie is een actieve, attente, en vrolijke hond. Het is een hond die graag blaft en een groot aanpassingsvermogen heeft. Van nature is hij een uitgesproken herder, heeft zeer veel energie en is onvermoeibaar. De Bearded Collie heeft echter wel een zachte hand nodig in zijn opvoeding om het vrolijke en open karakter te handhaven. Dit maakt de Bearded Collie tot een fijne gezinshond en kan ook goed met kinderen omgaan.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact