Hier vindt u gegevens over het ras Slovensky Hrubosrsty Stavac.

 
 
Ras: Slovensky Hrubosrsty Stavac
FCI nummer:320
Rasgroep:Staande Honden
Sectie:Continentale Staande honden
Rasvereniging: Niet bekend
Land van herkomst:Slowakije
Schofthoogte: reu:  62  - 68 cm   teef: 57  - 64 cm
Gewicht: reu:  25  - 35 kg
Omschrijving:

Ontstaansgeschiedenis
De Slovensky Hrubosrsty Stavac is een ras afkomstig uit Slowakije. Kwam vanaf het midden van de 19e eeuw tot aan begin van de 20e eeuw tamelijk veel bij jagers voor in Slowakije. Het is in de eerste plaats een jachthond, gespecialiseerd in de activiteiten na het schot, bijvoorbeeld apporteren, spoorzoeken en het opsporen van aangeschoten wild Een oud ras dat echter na de Eerste Wereldoorlog bijna uitgestorven was. In de jaren dertig is het door fokkers gereconstrueerd met behulp van andere kortharige staande honden, zoals de Duitse Staande Korthaar en de Weimaraner. Buiten het land van herkomst komt hij weinig voor.

Algemene rasbeschrijving
De Slovensky Hrubosrsty Stavac is een licht rechthoekig, middelgrote jachthond met een ruwe vacht.

Vacht: ondervacht en ca. 4 cm lang dekhaar. De ondervacht moet fijn en dicht zijn en het dekhaar grof en ruw. Op het hoofd is de vacht korter. Borstelige wenkbrauwen.

Kleur: zilvergrijs, al dan niet met donkere aftekeningen of donkere haarpunten/schimmel

Gebruik
Staande jachthond die gespecialiseerd is in het werk na het schot, vooral het apporteren, spoorzoeken en opsporen van aangeschoten wild. De hond staat bekend als een excellente speurhond en apporteur. In mindere mate gehouden als gezelschapshond

Gezondheid
Bij dit ras zijn geen ernstige rasgebonden afwijkingen bekend

Aard
De Slovensky Hrubosrsty Stavac is een Oplettende hond, die gemakkelijk te trainen is. Doordat hij uitsluitend voor de jacht gefokt wordt, is het ras minder geschikt als huishond.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact