Hier vindt u gegevens over het ras Vizsla Draadhaar.

 
 
Ras: Vizsla Draadhaar
FCI nummer:239
Rasgroep:Staande Honden
Sectie:Continentale Staande honden
Rasvereniging: "VIZSLA", Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden
Land van herkomst:Hongarije
Schofthoogte: reu:  56  - 61 cm   teef: 52  - 57 cm
Gewicht: reu:  20  - 28 kg
Omschrijving:

Alias : Hongaarse Staande Hond

Ontstaansgeschiedenis
De Vizsla komt voor in twee variŽteiten, de korthaar en de draadhaar, waarbij de kortharige variŽteit verreweg het langst bestaat. Ongeveer 1500 jaar geleden in AziŽ ontstaan. In de 9e eeuw vestigde zich een Aziatisch nomadenvolk, de Magyaren, in Hongarije. Zij hadden honden bij zich, die veel overeenkomst vertoonden met de tegenwoordige Vizsla. Het huidige type werd verkregen door kruisingen van inheemse Brakken en uit Turkije meegebrachte Vogelhonden, de Duitse Zweethonden en verscheidene andere Staande Honden. Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog ondervond het ras grote moeilijkheden en pas na de Tweede Wereldoorlog werd de situatie voor dit ras stabiel. Door een tekort aan buitenlandse valuta werden echter veel honden aan het buitenland verkocht, wat grote invloed heeft gehad op zowel het aantal als de kwaliteit. Het ras heeft nu een stabiele basis in het vaderland en in het buitenland. De Vizsla is een allround jachthond, maar hij wordt voornamelijk gebruikt als staande en apporterende vogelhond.

Algemene rasbeschrijving
De Vizsla is een middelmatig grote hond en heeft een zeer gedistingeerde verschijning. Stevig maar tamelijk licht gebouwd. Beweegt met adel en gratie.

Vacht
2-4 cm lang, ruw en krachtig dekhaar met ondervacht

Kleur
Donker rood/geel zonder aftekening. Oogranden en lippen moeten donkerbruin pigment hebben.

Gebruik
Allround jachthond die zowel het werk voor het schot als na het schot goed verricht. Tevens zeer gewaardeerde gezelschapshond.

Gezondheid
Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Aard
De Vizsla is goedaardig, onbevreesd en moedig. Dient met zachte hand te worden opgevoed en is lief voor kinderen.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact