Hier vindt u gegevens over het ras Weimarse Staande Hond.

 
 
Ras: Weimarse Staande Hond
FCI nummer:099
Rasgroep:Staande Honden
Sectie:Continentale Staande honden
Rasvereniging: Vereniging De Weimarse Staande Hond
Land van herkomst:Duitsland
Schofthoogte: reu:  59  - 70 cm   teef: 57  - 65 cm
Gewicht: reu:  32  - 38 kg   teef: 27  - 32 kg
Omschrijving:

Alias : Weimaraner

Ontstaansgeschiedenis
De Weimarse Staande Hond is een uit Duitsland afkomstig oud jachthondenras, vermoedelijk ontstaan uit kruisingen met een Pointer, of afstammend van Brakken. In de 18e en 19e eeuw gefokt door de Hertogen van Saksen-Weimar. Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op groot wild, maar na verloop van tijd deden ze steeds vaker als vogelhond dienst. Aan het hof in Sasken-Weimar toonde men erg veel belangstelling voor deze hond, en daar komt dan ook de naam vandaan. Al in een vroeg stadium werd de hond als een kostbaar kleinood beschouwd en men kon niet zomaar eigenaar worden van een Weimaraner. Tegenwoordig heeft de hond geen uitzonderingspositie meer en wordt hij overal ter wereld gewaardeerd als jacht- en werkhond.

Algemene rasbeschrijving
De Weimarse Staande Hond is een middelgrote hond die groot uithoudingsvermogen en alertheid uitstraalt. Hij is harmonisch gebouwd. Het lichaam is tamelijk lang.

Vacht
Er komen twee verschillende variŽteiten voor:
- langhaar; zachte, lange dekharen met of zonder ondervacht, glad of golvend, 3-5 cm lang, goede bevedering
- korthaar; glad, strak, zeer kort, ondervacht niet noemenswaardig

Kleur
Zilver, ree- of muiskleurig, en nuances tussen deze kleuren. Kleine witte aftekeningen op de borst en tenen zijn toegestaan.

Gebruik
Goede allround gebruikshond, die systematisch het veld afzoekt; heeft een opmerkelijk goede neus. Scherp op roofwild en verdedigingsdrang aanwezig. Wordt gebruikt voor het schot (voorstaan), maar is ook goed in het werk na het schot (verloren zoeken en apporteren) en kan een zweetspoor goed uitwerken.

Gezondheid
De honden waarmee gefokt wordt, worden onderzocht op de aanwezigheid van heupdysplasie.

Aard
De Weimarse Staande Hond is een rustige, veelzijdige, gemakkelijk af te richten en moedige hond. De dieren hebben relatief veel beweging nodig.
Copyright    Kennels.nl 2007    -    Alle rechten voorbehouden       Design: Demidind                                                                  Contact